Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna hlásí, že Inflace zrychlila, nezaměstnanost zůstává na minimech z roku 2008

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně se v květnu zvýšilo na 1,9 procenta z 1,2 procenta v dubnu. Největší podíl na tom mají zejména ceny energií, potravin a služeb. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Oficiální cíl Evropské centrální banky (ECB) je držet inflaci těsně pod dvěma procenty.

Za nečekaně velkým zvýšením cen stojí především ceny energií, které stouply o 6,1 procenta, a také potravin, alkoholu a tabáku s růstem o 2,6 procenta. Ceny ve službách, které jsou největším sektorem ekonomiky eurozóny, se zvýšily o 1,6 procenta. Neenergetické průmyslové zboží zdražilo o 0,2 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, se zvýšila na 1,3 procenta z dubnových 1,1 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace činila pouze 1,1 procenta.

Rychlý odhad Eurostatu nezahrnuje meziměsíční srovnání ani žádné další podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní Eurostat 15. června.

ECB usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Od ledna však měsíční objem nákupů dluhopisů snížila o polovinu na 30 miliard eur (777 miliard Kč).

Míra nezaměstnanosti ve 28 zemích Evropské unie i v 19členné eurozóně zůstala v dubnu na nejnižších hodnotách od roku 2008. V celé EU činila stejně jako v březnu 7,1 procenta, což je nejméně od září 2008. V zemích eurozóny proti březnu klesla z 8,6 na 8,5 procenta a byla nejníže od prosince 2008. 

Ve 28 zemích unie bylo v dubnu bez práce 17,462 milionu lidí, z toho 13,880 milionu v eurozóně. Proti březnu počet nezaměstnaných v unii klesl o 53.000 a v zemích platících eurem o 56.000.

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,2 procenta. Na Maltě činila 3,0 procenta a v Německu 3,4 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost mělo Řecko s 20,8 procenta (údaj za únor) a Španělsko s 15,9 procenta.

V meziročním porovnání se míra nezaměstnanosti snížila ve všech členských státech s výjimkou Itálie, kde se nezměnila, a Estonska, kde stoupla z 5,3 na 5,6 procenta. Největší snížení vykázal Kypr (z 11,7 na 8,6 procenta), Chorvatsko (z 11,5 na 9,1 procenta) a Portugalsko (z 9,5 na 7,4 procenta).

Míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let v EU meziročně klesla ze 17,2 na 15,3 procenta a v eurozóně z 19,3 na 17,2 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, kde činila 6,0 procenta, Malta s 6,8 procenta a Nizozemsko s 6,9 procenta. Největší je naopak v Řecku (45,4 procenta - údaj za únor), Španělsku (34,4 procenta) a v Itálii (33,1 procenta).

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které vycházejí z výběrového šetření pracovních sil a jsou mezinárodně srovnatelné. Nezaměstnanost sleduje také Úřad práce ČR. Ten vychází z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnaní. Podle jeho údajů podíl nezaměstnaných osob v České republice v dubnu klesl na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta a počet registrovaných uchazečů o práci byl nejnižší od srpna 1997.

Témata:  eurozóna inflace nezaměstnanost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy