reklama

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

"Květnová data PMI vykázala prudkou, ač pomalejší expanzi napříč českým zpracovatelským sektorem. Celkový výkon sektoru byl nejslabší za devět měsíců díky pomalejšímu růstu objemů výroby a nových zakázek," uvedla ekonomka IHS Markit Siana Jonesová.

Tempo tvorby pracovních míst bylo nejpomalejší od října 2016. Zaměstnanost nicméně stále silně rostla, stejně jako nedodělky, které se zvyšovaly rychle, ač mnohem pomaleji než na konci loňského roku. Inflace cen vstupů klesla na minimum za devět měsíců, ale náklady přesto silně vzrostly. Podle účastníků průzkumu byly vyšší ceny způsobeny omezenými kapacitami dodavatelů a nedostatkem materiálů.

Podnikatelská očekávání na výrobu v příštím roce zůstala v květnu pozitivní, protože účastníci věří, že tržní podmínky se budou zlepšovat. Optimismus však poklesl na minimum za 17 měsíců.