Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika roste pomaleji, varují analytici

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Česká ekonomika vstoupila na pomalejší dráhu růstu a v dalších čtvrtletích bude tempo růstu HDP dále klesat, shodli se analytici oslovení ČTK. Reagovali tak na dnešní zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Za snižováním růstu byl podle nich zejména pokles vývozu.

"Ekonomika zpomaluje a v dalších kvartálech bude toto zpomalení ještě viditelnější. Výsledek kolem tří procent, respektive mírně pod nimi, by proto neměl být překvapením, a už vůbec ne negativním signálem. Naše hospodářství se jen vrací k udržitelnějšímu růstu, na který má prostor a lidi," uvedla analytička ČSOB Irena Procházková.

Vývoj ukazuje, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup, souhlasil analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 procenta. V dohledné době ale tempo expanze zůstane nad svým dlouhodobým potenciálem, který je okolo tří procent, poznamenal.

"Údaje o vývoji HDP nejsou v protikladu vůči očekávání, že Česká národní banka letos dále zvýší své úrokové sazby," míní analytik Generali Investments Radomír Jáč. Vzhledem k vývoji kurzu koruny takový krok očekává již na srpnovém zasedání bankovní rady.

Citelné zpomalení měl podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského na svědomí zahraniční obchod, který po devíti kvartálech přestal přispívat k růstu ekonomiky. Důvod byl zejména na straně exportu, tedy slabší zahraniční poptávce. Úlohu hlavního tahouna ekonomiky si ze závěru loňského roku udržely investice, které podpořily zejména investice stavební a do strojního vybavení, dodal.

Růst tuzemské ekonomiky byl začátkem roku tažen zejména domácí poptávkou, a to jednak z titulu příznivé spotřeby domácností tažené růstem mezd, jednak obnovenou investiční aktivitou soukromých firem a vlády, doplnil analytik ING Bank Jakub Seidler. Dovozy rostou díky sílící domácí poptávce a naopak vývozy zpomalují kvůli vysoké srovnávací základně a silnější koruně, ale také slabší zahraniční poptávce začátkem roku.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel upozornil na to, že v první polovině loňského roku byla domácí ekonomika premiantem regionu. K jeho konci však růst HDP zvolňoval a v prvním čtvrtletí letošního roku již v dynamice HDP zřetelně zaostává za svými středoevropskými protějšky. Maďarsku, Polsku, ale i Slovensku se nyní daří výrazně lépe, podotkl.

Témata:  ekonomika Česká republika HDP ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy