reklama

Navyšovat by se neměla ani suma na státní sociální podporu, tedy na rodičovskou, příspěvky na bydlení či přídavky na děti. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu, který má ČTK k dispozici. Zvedat by se výrazněji neměl ani obnos na příspěvky na péči pro seniory a postižené.

Dávky v hmotné nouzi zahrnují příspěvek na živobytí, mimořádnou okamžitou pomoc a doplatek na bydlení. Ze státní sociální podpory se vyplácejí rodičovské, přídavky na děti a příspěvky na bydlení, ale i porodné a pohřebné.

Autoři v materiálu uvedli, že výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi navrhli "v souladu s ekonomickým růstem a ve vazbě na úroveň zaměstnanosti". Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost a ekonomice se daří. Ministerstvo financí předpokládá, že se zaměstnanost do roku 2021 bude každoročně ještě zvedat a míra nezaměstnanosti se udrží na 2,3 procenta. Hrubý domácí produkt by měl dál růst a zvyšovat se mají i výdělky.

Loni do dávek pro chudé putovalo 7,5 miliardy korun. Letos by se na pomoc v hmotné nouzi mělo vydat 8,6 miliardy. Příští rok by se částka měla snížit na 8,03 miliardy korun. V roce 2020 by to mělo být osm miliard a v roce 2021 pak 7,9 miliardy. Suma na podpory v nezaměstnanosti by měla příští a přespříští rok proti letošku být vyšší o 300 milionů, činit by měla 7,3 miliardy. V roce 2021 by to mělo být pak ještě o 200 milionů víc.

Na dávky státní sociální podpory a pěstounské péče by podle navrhovaného rozpočtu ministerstvo práce mělo každý rok až do roku 2021 mít 44,75 miliardy korun. Je to stejná suma jako letos. Programové prohlášení připravované vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů přitom počítá s výrazným zvýšením rodičovské. Zvednout by se měla z 220.000 na 300.000 korun, do výhledu výdajů se to nepromítlo.

Ve výhledu na další roky není ani zvýšení příspěvku na péči, který dostávají senioři a handicapovaní. Příjemců každý rok kvůli stárnutí společnosti přibývá a potřebují také víc opatrování. Letos by se na příspěvky mělo vyplatit 26 miliard korun. Je to o 830 milionů víc než loni. Příští rozpočet pak počítá proti letošku s navýšením o 600 milionů na 26,6 miliardy.

Ministerstvo financí v návrhu uvedlo, že výdaje vycházejí z pravidel a zákonů, které platí nyní. Dopad nových norem, které se plánují a ještě nejsou schválené, se do výhledu nepromítá. Ministerstvo práce nyní předložilo dvě novely, které mají citelně snížit dávky na bydlení početnějším rodinám a lidem v ubytovnách. Podle plánu by měly platit od příštího roku.