Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko příští rok ušetří na podpoře pro chudé

peníze
peníze
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Výdaje na dávky pro chudé by se měly příští rok citelně snížit. Do pomoci v hmotné nouzi by mělo putovat o 600 milionů korun méně než letos, tedy zhruba 8,03 miliardy.

Navyšovat by se neměla ani suma na státní sociální podporu, tedy na rodičovskou, příspěvky na bydlení či přídavky na děti. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu, který má ČTK k dispozici. Zvedat by se výrazněji neměl ani obnos na příspěvky na péči pro seniory a postižené.

Dávky v hmotné nouzi zahrnují příspěvek na živobytí, mimořádnou okamžitou pomoc a doplatek na bydlení. Ze státní sociální podpory se vyplácejí rodičovské, přídavky na děti a příspěvky na bydlení, ale i porodné a pohřebné.

Autoři v materiálu uvedli, že výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi navrhli "v souladu s ekonomickým růstem a ve vazbě na úroveň zaměstnanosti". Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost a ekonomice se daří. Ministerstvo financí předpokládá, že se zaměstnanost do roku 2021 bude každoročně ještě zvedat a míra nezaměstnanosti se udrží na 2,3 procenta. Hrubý domácí produkt by měl dál růst a zvyšovat se mají i výdělky.

Loni do dávek pro chudé putovalo 7,5 miliardy korun. Letos by se na pomoc v hmotné nouzi mělo vydat 8,6 miliardy. Příští rok by se částka měla snížit na 8,03 miliardy korun. V roce 2020 by to mělo být osm miliard a v roce 2021 pak 7,9 miliardy. Suma na podpory v nezaměstnanosti by měla příští a přespříští rok proti letošku být vyšší o 300 milionů, činit by měla 7,3 miliardy. V roce 2021 by to mělo být pak ještě o 200 milionů víc.

Na dávky státní sociální podpory a pěstounské péče by podle navrhovaného rozpočtu ministerstvo práce mělo každý rok až do roku 2021 mít 44,75 miliardy korun. Je to stejná suma jako letos. Programové prohlášení připravované vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů přitom počítá s výrazným zvýšením rodičovské. Zvednout by se měla z 220.000 na 300.000 korun, do výhledu výdajů se to nepromítlo.

Ve výhledu na další roky není ani zvýšení příspěvku na péči, který dostávají senioři a handicapovaní. Příjemců každý rok kvůli stárnutí společnosti přibývá a potřebují také víc opatrování. Letos by se na příspěvky mělo vyplatit 26 miliard korun. Je to o 830 milionů víc než loni. Příští rozpočet pak počítá proti letošku s navýšením o 600 milionů na 26,6 miliardy.

Ministerstvo financí v návrhu uvedlo, že výdaje vycházejí z pravidel a zákonů, které platí nyní. Dopad nových norem, které se plánují a ještě nejsou schválené, se do výhledu nepromítá. Ministerstvo práce nyní předložilo dvě novely, které mají citelně snížit dávky na bydlení početnějším rodinám a lidem v ubytovnách. Podle plánu by měly platit od příštího roku.

Témata:  chudoba sociální dávky peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy