Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský prezident Duda podepsal přelomový proinvestiční zákon

Andrzej Duda
Andrzej Duda
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda podepsal nový proinvestiční zákon, jehož součástí jsou přelomové změny a který má přeměnit celé Polsko ve zvláštní hospodářskou zónu.

Podle nového zákona budou mít investoři, velcí i malí, nárok na daňové úlevy po dobu deseti až 15 let, aniž by se museli přesunout do určité oblasti. Daňové úlevy budou nově přiznány podle místa a povahy investice, ale také podle kvality pracovních míst, která vytvoří. Upřednostňována budou středně velká města, jejichž sociální a hospodářská důležitost se snižuje. V úvahu se bude brát i míra nezaměstnanosti a velikost investora.

V současnosti je v Polsku 14 zvláštních hospodářských zón. Pokrývají zhruba 0,01 procenta rozlohy Polska. Ministryně pro podnikání a technologie Jadwiga Emilewiczová vysvětlila, že rozdělení do 14 zón bylo představeno před více než 20 lety, kdy bylo Polsko ve zcela odlišné situaci.

"V té době bylo prioritou přilákat kapitál a vytvořit nová pracovní místa," uvedla. Nyní, jak zdůraznila, je prioritou vytvoření vysoce kvalitních, dobře placených pracovních míst, uvedla agentura PAP.

Témata:  Polsko Andrzej Duda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy