reklama

"Příliš emotivní zaměstnanec na důležité pozici může ovlivnit celý výrobní proces," vysvětlil listu South China Morning Post profesor, který se technologií zabývá. Manažer obeznámený s psychickým stavem pracovníka jej může podle potřeby přeřadit na jinou práci, poslat odpočinout či urovnat konflikt, tedy přizpůsobit práci jeho aktuálnímu stavu a náladě. Nejhorší je, že to funguje: čínský státní dodavatel energií Če-ťiang potvrzuje, že od roku 2014, kdy tuto technologii začal používat, ušetřil již 266 milionů eur (6,9 miliardy Kč).

Uplatnění pro ni našly i železniční společnosti. Přístroje na monitoring mozku mají pod pokrývkou hlavy nainstalované strojvůdci na dráze Peking - Šanghaj. Zařízení dokáže spustit alarm v případě, že zaznamená únavu svého nositele.

Na stejném principu by jej mohli používat i letečtí piloti. Nebo by se dalo nasadit při školení, což už je případ firmy Ning-po Šen-jang Logistics, která s jeho pomocí připravuje nové zaměstnance na různé emoční situace "což značně snižuje počet chyb, kterých se dopouštějí", zdůrazňuje její ředitel.