reklama

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta.

"Příznivá ekonomická situace umožňuje růst výdělků domácností, které se nebojí utrácet. Zahraniční obchod naopak poprvé od roku 2013 k vývoji HDP nepřispíval," uvedl Rojíček.

V rámci EU má ČR nejnižší míru nezaměstnanosti nepřetržitě od roku 2016. "Výborných výsledků dosahuje také míra zaměstnanosti, blíží se 75 procentům a je aktuálně nejvyšší v historii samostatné ČR," uvedl předseda ČSÚ. Zároveň ale upozornil, že nedostatek zaměstnanců brzdí firmy v jejich dalším rozvoji. 

Meziroční inflace v prvním čtvrtletí činila 1,9 procenta. Nejvíce k růstu cen přispěly vyšší náklady na bydlení a ceny potravin. Jde přitom o nejvýznamnější složky spotřeby domácností, upozornil Rojíček. Rostou i ceny nemovitostí. Ve druhém čtvrtletí loni stouply ceny starších bytů meziročně o pětinu, na počátku letoška statistici zaznamenali oslabení růstu.