Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští zaměstnavatelé se prohnou kvůli odvodům více než jinde v Evropě

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Praha - Odvody na sociálním a zdravotním pojištění, které za zaměstnance platí zaměstnavatel, patří s 34 procenty v České republice k nejvyšším v zemích střední a východní Evropy.

Vyšší odvody platí ze států regionu jen zaměstnavatelé na Slovensku, a to 35,2 procenta. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Mazars.

Ze superhrubé mzdy zaměstnavatel za zaměstnance v ČR odvádí 25 procent na sociální a devět procent na zdravotní pojištění. Zaměstnanec hradí na sociálním pojištění 6,5 procenta a na zdravotním 4,5 procenta.

Ze studie dále vyplývá, že základní sazbu daně z přidané hodnoty má v regionu nejvyšší Maďarsko, a to 27 procent. Druhou nejvyšší sazbu, 25 procent, má v regionu Chorvatsko, třetí skončilo Řecko s 24 procenty. Česká republika se s 21 procenty pohybuje mírně nad průměrem regionu, který činí 20 procent.

Nejvyšší daně z příjmu firem odvádějí podniky v Řecku, a to 29 procent. Naopak nejnižší firemní daně jsou podle studie v Černé Hoře a Maďarsku, v obou zemích devět procent. Desetiprocentní daň mají firmy v Bulharsku, Makedonii a Kosovu.

Témata:  zaměstnání zaměstnanci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy