Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína snížila cla na auta a spotřební zboží

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - V Číně dnes vstoupilo v platnost výrazné snížení cel na automobily a automobilové součástky a širokou škálu spotřebního zboží.

Země se tak snaží podpořit dovoz. Informuje o tom státní tisková agentura Nová Čína na svých internetových stránkách. Čínská vláda toto snížení cel avizovala již v květnu. Příští týden však Peking v důsledku obchodních sporů se Spojenými státy plánuje zavést nová cla na dovoz amerických automobilů.

Dnešním dnem čínská cla na dovoz osobních automobilů klesla na 15 procent z dosavadních 20 až 25 procent. U automobilových součástek se snížila na šest procent z osmi až 25 procent. Čína je největším automobilovým trhem na světě, představuje důležité odbytiště rovněž pro českou automobilku Škoda Auto.

Čína snížila cla rovněž u 1449 produktů v oblasti spotřebního zboží, včetně domácích spotřebičů, kosmetiky, potravin, nápojů a léků. Průměrná celní sazba u těchto výrobků klesla na 6,9 procenta z dosavadních 15,7 procenta, píše Nová Čína.

Témata:  Čína clo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy