Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si za elektřinu připlatí. Ceny opět poletí nahoru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se obchodníci nyní nejvíce zásobí, činí asi 45 eur (1170 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziroční nárůst je více než poloviční. Češi si však za elektřinu připlatí už letos. Zdražovat hodlá Pražská energetika (PRE) a MND.

"Ke změně ceny elektřiny jsme přistoupili, a to především z důvodu jejího růstu na burze a od ostatních dodavatelů a výrobců. Je potřeba zdůraznit, že tento růst není otázkou posledních pár měsíců, ale trvá zhruba jeden rok a PRE celý první půlrok 2018 držela ceny na úrovni roku 2017," uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Pražská energetika podle něj zvýšení ceny rozložila po segmentech a produktech na dobu zhruba tří měsíců od června do září letošního roku. "Navýšení celkové ceny elektřiny včetně dalších regulovaných položek činí v průměru 3,5 procenta," dodal.

Podraží také alternativní dodavatel MND. Mluvčí společnosti Dana Dvořáková uvedla, že jde o první zvýšení ceny od roku 2014, kdy začala firma do tuzemských domácností elektřinu a plyn dodávat.

Na vývoji velkoobchodních cen bude záležet také případné zdražení elektřiny největšího tuzemského alternativního dodavatele, společnosti Bohemia Energy, uvedla mluvčí firmy Hana Novotná. "Pokud budeme nuceni nakonec kvůli vysokým cenám elektřiny na velkoobchodním trhu ceny pro stávající zákazníky zvýšit, budeme se snažit dopady na zákazníky minimalizovat," řekla ČTK. Podobně se vyjádřila firma Centropol. 

Od začátku června zdražil většině odběratelů z řad domácností elektřinu ČEZ. Účet u firmy stoupl zákazníkům, kteří nemají ceny zafixovány, a to v průměru o čtyři procenta. Podobně zdražil od začátku roku E.ON. ČEZ ani E.ON další růst cen letos neplánují. 

Témata:  elektřina energetika zdražování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy