Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo Čechy sdírá z kůže? Za tyto věci platíme víc než zbytek Evropy

CZK
CZK
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Máte pocit, že v Česku platíte za spoustu věcí více než v zahraničí? V mnoha případech tomu tak není. Podle statistik Eurostatu je Česko dokonce sedmou nejlevnější zemí v rámci Evropské unie. Za některé položky ale zaplatíme mnohem víc, než jinde. Které to jsou?

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že Čechy sdírají mobilní operátoři. Za jejich služby zde platíme jednu z nejvyšších částek v celé Evropě, a přitom nejsou kdovíjak bohaté. Operátoři v jiných zemích nabízejí mnohdy nejen levnější, ale hlavně výhodnější a obsáhlejší tarify. Dokud ale Češi budou tak horlivě telefonovat a smskovat, situace se asi nezmění.

Měsíčně také platíme poměrně hodně za bytové služby, konkrétně za elektřinu, vodu a vytápění. V žebříčku se Česko umístilo na desáté nejvyšší příčce. Jednou z nejdražších zemí je Švédsko, zde ale paradoxně lidé za energii a vodu platí dvakrát méně než u nás.

Ostatně i bydlení jako takové je poměrně vysoko finanční položkou, minimálně ve srovnání s Evropou. Cena za metr čtvereční v centru města stojí stejně jako v Belgii. A za koupi či pronájem bytu platíme třináctou nejvyšší cenu z celé Evropy.

Podobně je tomu v případě cen za jídlo. Ačkoliv už bylo prokázáno, že potraviny například z Německa jsou i při stejné značce a vyšší ceně mnohdy méně kvalitní, přesto výrobci a obchody nasazují ceny neúměrně vysoko. Alespoň v porovnání s Evropou.

V tom jsme se totiž umístili například v případě ryb na dvanáctém místě a a platíme za ně stejně, jako v Řecku. Na rozdíl od mnoha Evropských zemí je ale průměrná mzda v Česku nižší, proto kromě toho, že za některé zboží a služby platíme více, také Čechům zbyde v peněženek mnohem méně financí.

Drahá je v Česku i doprava. Například taxíky jsou u nás osmnácté nejdražší a za jejich služby zaplatíme dvakrát tolik, co v Polsku. Není proto divu, že klasickým taxi službám vyrostla poměrně silná konkurence.

V čem je Česko v tomto ohledu naopak relativně levné je benzín. Ačkoliv se může zdát, že jeho ceny v posledních týdnech vzrostly, je stále zhruba polovina zemí, ve kterých lidé platí za pohonné hmoty obecně více.

Témata:  lidé obchody ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy