Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud Rusko vyhraje šampionát, lidé dostanou volno

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruští fanoušci žijou fotbalem, prezident Vladimir Putin se ale zatím drží stranou. Nedorazil na osmifinálový zápas, kde ruská sborná minulou neděli po penaltách nečekaně vyřadila reprezentaci Španělska. Není prý ani jisté, že přijde v sobotu na čtvrtfinálový zápas Ruska s Chorvatskem.

Zápas se Španěly spolu se španělským králem Felipem VI. sledoval ruskýpremiér Dmitrij Medveděv, který se na utkání dostavil s desetiminutovým zpožděním. Předseda vlády po utkání ruským hráčům v šatně blahopřál a vzkázal všem členům kabinetu, aby se do Soči na sobotní čtvrtfinálový zápas dostavili. Na anektovaném Krymu mají prý všichni ministři ruské regionální vlády účast povinnou.

Zda bude utkání s Chorvaty přihlížet Putin, není ale jasné. Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že rozhodnutí ještě nepadlo. Prezident má podle Kremlu nabitý pracovní program, připravuje se na summit s šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem.

Po vítězném utkání se Španělskem se ruští hráči netají optimismem. Záložník Alexandr Golovin dnes novinářům řekl, že "nic není nemožné". Sborná je prý přesvědčena, že může dojít do finále.

Ve Státní dumě vážně zvažují návrh, aby ruští občané dostali volný den "navíc", pokud jejich tým vyhraje domácí mistrovství světa ve fotbale.

"Tento návrh se může a měl by se uskutečnit. Měli bychom vyjít vstříc fanouškům, taková událost se stane jednou za sto let," prohlásil dnes předseda sněmovního výboru pro tělesnou výchovu, sport, turistiku a mládež Michail Děgťarjov.

Fotbalový šampionát vyvrcholí příští neděli. Zákonodárce připustil, že rozhodnutí o přeměně pondělka 16. července ve volný den nejspíše náleží do kompetence Putina.

Podle průzkumu státní agentury VCIOM nyní třetina Rusů věří, že sborná ve čtvrtfinále zdolá i Chorvatsko, a každý šestý doufá, že turnaj i vyhraje. Mistrovství světa, který nejen fanoušci považují za věc národní cti, sleduje podle průzkumu 70 procent Rusů.

Témata:  fotbalové mistrovství světa Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy