reklama

Podpis dohody oznámili japonský premiér Šinzó Abe, předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. 

Původně měla být dohoda podepsána již minulý týden, podpisový ceremoniál byl ale odložen kvůli záplavám v Japonsku. Podpis dohody přichází v době rostoucích obav z protekcionistických opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Tusk podepsanou smlouvu označil za doposud největší bilaterální obchodní dohodu. "Vysíláme jasný vzkaz, že stojíme společně proti protekcionismu," prohlásil. "Je to světlo v rostoucí temnotě mezinárodní politiky," dodal.

Podle analytika Džuničiho Sugawary protekcionistická opatření "přiměla Japonsko a EU k urychlení rozhovorů o dohodě". Sugawara rovněž upozornil, že japonský premiér má sice s Trumpem dobré vztahy, ale v obchodních záležitostech se Japonsko staví na stranu Evropy.

"Japonsko a EU vytvoří jednotnou frontu proti americké hrozbě zavádění cel na klíčové produkty, například na automobily," uvedl analytik. Trump v květnu nařídil vyšetřování vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což by mohlo vést k uvalení dodatečných cel.

Firmy z Evropské unie v současnosti vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně. Jednou z nejvýznamnějších položek tohoto exportu jsou mléčné produkty, napsal server BBC.

Evropský potravinářský sektor by měl díky dohodě těžit z odstranění vysokých japonských cel na sýry či vína z EU. Japonské automobilky zase doufají, že díky odstranění desetiprocentních cel na dovoz aut do EU zvýší svůj prodej na evropském trhu.