Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O hospodaření brněnského Automotodromu se zajímala BIS

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: ČNB

Brno - Hospodaření Automotodromu Brno podle informací ČT prověřuje minimálně od roku 2015 Bezpečnostní informační služba (BIS). V souvislosti s pořádáním motocyklové Velké ceny České republiky upozornila BIS na problematické zapojení veřejných prostředků do ryze soukromého podniku.

Pořádání Velké ceny se údajně týká mimo jiné část výroční zprávy BIS za rok 2016, ve které služba upozorňuje na riziko zneužívání veřejných peněz pro soukromý byznys.

BIS upozorňuje například na to, že analýza dokládající vysoké daňové zisky z motocyklové akce není nezávislou studií a že vznikla na politickou objednávku. Slouží tak regionálním politikům jako nátlakový argument pro vyšší dotace ze státního rozpočtu.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha nechtěl zjištění ČT blíže komentovat. Mluvčí Automotodromu Brno Petr Boháč ČTK řekl, že informaci o prověřování ze strany BIS nemá. "Vůbec nemám co komentovat, jsou to spekulace," uvedl Boháč. A podobně překvapený byl i majitel brněnského autodromu Karel Abraham starší. "Nevím o tom vůbec nic, žádnou takovou informaci nemám," řekl.

Pochybnosti BIS automaticky neznamenají, že ke zneužití dotací došlo. To by muselo prokázat policejní vyšetřování a pak soud.

Témata:  BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) dotace sport Brno

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy