Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrace? To je matka všech problémů, posteskl si Seehofer kvůli Chemnitzu

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Za "matku všech problémů" označil migraci německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) v souvislosti s napjatou situací ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici). Informuje o tom deník Die Welt, podle něhož se tak Seehofer vyjádřil na okraj setkání poslanců své Křesťanskosociální unie v braniborském Neuhardenbergu.

Seehofer také vyslovil pochopení pro rozhořčení, které cítí řada obyvatel Chemnitzu. To z nich ale ještě vůbec nedělá nacisty, míní. Podle listu Bild také řekl, že se o situaci ve městě vedou debaty, v nichž ale prvotní zločin už nehraje žádnou roli.

Narážel tak na vraždu pětatřicetiletého Němce, z níž jsou obviněni dva mladí muži z Iráku a Sýrie. Po třetím podezřelém, kterým je také občan Iráku, policie pátrá. Vražda muže v Chemnitzu vedla k řadě demonstrací. Části z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali přistěhovalce a novináře.

Od konce srpna se v Německu vede o vyhrocené situaci politická debata. Řeší se například to, proč k podobným výbuchům napětí dochází opakovaně v Sasku, nebo to, jaká část demonstrantů jsou "běžní občané" a jaká pravicoví extremisté.

"Nenávist" a "pronásledování nevinných lidí" opakovaně tvrdě odsoudila kancléřka Angela Merkelová (CDU). Její stranický kolega a saský premiér Michael Kretschmer události také odsoudil, ve středu ale prohlásil, že nešlo o žádnou štvanici, jak o tom v minulosti mluvil Merkelové mluvčí.

Témata:  Horst Seehofer uprchlíci Německo Chemnitz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy