reklama

Německý hospodářský institut Ifo tento týden zvýšil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. V příštím roce by se měl hrubý domácí produkt (HDP) Německa podle Ifo zvýšit rovněž o 1,9 procenta, v roce 2020 by však měl růst zpomalit na 1,7 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se německý HDP zvýšil o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo růstu za šest let. Míra nezaměstnanosti v Německu se nyní nachází na 5,2 procenta, což je nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

Merkelová podle agentury Reuters uvedla, že vláda hodlá v rámci rozpočtu na příští rok uskutečnit investice, které by pomohly vrátit zpět do práce dlouhodobě nezaměstnané. Vláda podle kancléřky plánuje rovněž investovat do silnic, železnic a digitální infrastruktury a snížit zadlužení Německa na 60 procent z loňských 64 procent HDP.

Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise již delší dobu Německo vyzývají, aby zvyšováním investic podpořilo domácí poptávku a přispělo tím ke snížení globální ekonomické nerovnováhy. Německo dosahuje v zahraničním obchodě výrazného přebytku, což kritizuje také například americký prezident Donald Trump.