reklama

Podle studie Finanční chování domácností v ČR v teorii a praxi, kterou si asociace nechala vypracovat od odborníků z Vysoké školy ekonomické, vklady domácností u bank v posledních dvou dekádách převyšovaly jejich bankovní úvěry. Ke konci roku 2017 to bylo o 772 miliardy Kč.

Nejvíce peněz drží domácnosti na běžných a spořicích účtech, zatímco termínované vklady jsou zejména od poslední krize v závěru minulé dekády výrazně méně populární. Nárůst peněz držených na běžných účtech svědčí především o konzervatismu části českých domácností a o tom, že si chtějí držet finanční rezervu pro nenadálé potřeby.

"Zvýšení objemu peněz držených na běžných a spořicích účtech v poslední dekádě souvisí také s poklesem úrokových sazeb na termínovaných vkladech na rekordně nízké úrovně," uvedl Petr Teplý z Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Dluhové zatížení domácností, tedy stav spotřebních úvěrů a úvěrů na bydlení v poměru ke mzdám a platům, roste. "Růst tohoto poměru z 0,14 v roce 1997 na 1,02 v roce 2017 signalizuje, že zadluženost pomáhala stimulovat ekonomický růst, ale prostor jejího dalšího růstu se postupně vyčerpává," upozornil Martin Mandel z Fakulty financí a účetnictví VŠE.

Pohled na celkovou majetkovou situaci domácností ukazuje, že jako celek bohatnou a jejich čisté jmění se zvýšilo za posledních deset let o téměř dvě pětiny. S příchodem krize před deseti lety některé domácnosti začaly přesouvat své peníze do aktiv jako jsou nemovitosti, půda a cennosti, které považují za bezpečnější.

Finanční aktiva, oběživo a vklady vzrostly za deset let o 58 procent, účasti a podíly v investičních fondech o 53 procent, pojistné a penzijní rezervy o 67 procent. "Domácnosti se v posledních deseti letech naučily hledat možnosti, jak své peníze lépe zhodnotit prostřednictvím investování do dlouhodobě výnosnějších finančních aktiv," podotkl ekonomický analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

Ve finančních aktivech domácností vůbec nejrychleji rostlo držení dlouhodobých cenných papírů ze 17 miliard na 152 miliard Kč, tedy bezmála devítinásobek. "Tento růst svědčí o rychle rostoucím zájmu domácností o institucionální dluhopisy tuzemských i nadnárodních společností," dodal Teplý.