reklama

Zeman uvedl, že Michla jmenuje členem bankovní rady ČNB nezávisle na jeho funkci poradce předsedy vlády. "Já mám velmi rád jeho texty. Řadu z nich jsem studoval, řada z nich se mně líbí a mimo jiné má smysl pro humor, což je vzácnost a mezi ekonomy dvojnásobná vzácnost," uvedl prezident.

Na moderátorův dotaz, kdo je druhým kandidátem na člena bankovní rady, prezident přímo neodpověděl. Řekl pouze, že jde o jméno, které už se objevilo v médiích.

Z bankovní rady ČNB odejdou koncem listopadu viceguvernéři centrální banky Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Vyprší jim druhé funkční období, a na třetí již nemohou kandidovat.

Lidové noviny tento týden uvedly, že by na Tomšíkovo místo mohl zamířit člověk zevnitř centrální banky. V politických a finančních kruzích se podle LN skloňují především tři jména. Jde o šéfa měnové sekce Tomáše Holuba (44), ředitele sekce finanční stability Jana Fraita (52) a jeho zástupce Libora Holuba (54).

Michla zmiňovali finanční analytici jako možného nového člena bankovní rady ČNB už v roce 2016, kdy z rady přecházel na místo guvernéra banky Jiří Rusnok a zároveň končil mandát dalšího člena rady Kamila Janáčka.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a do funkce je jmenuje prezident republiky. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.