reklama

"Voliči v Praze se svým hlasováním postavili proti drahým volebním slibům levicových stran. Vláda v Praze bude zřejmě složena odlišně oproti celostátní vládě, což může komplikovat realizaci investičních projektů velkého rozsahu," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška dosavadní výsledky voleb do obecních zastupitelstev nenaznačují žádné zemětřesení na politické scéně. Z hlediska počtu mandátů uspěli nezávislí kandidáti v míře stejné nebo dokonce větší než při minulých volbách.

"Z procentních zisků jednotlivých stran jsou patrné ztráty ČSSD, žádná strana ani hnutí ale výrazně nezískala převahu nad ostatními. Městské rady budou zřejmě tvořeny převážně širokými koalicemi. Nepředpokládám bezprostřední dopad komunálních voleb na celostátní politiku, ani na českou ekonomiku," dodal Sobíšek.

Také podle Křečka od výsledků komunálních voleb nelze očekávat, že zásadním způsobem ovlivní makroekonomický vývoj v naší zemi. Komunální politici však mohou ovlivnit hospodaření v obcích, což se promítá do vývoje veřejných rozpočtů. Ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodařily veřejné rozpočty s přebytkem 41,7 miliardy korun, přičemž rozpočty obcí vylepšovaly celkové hospodaření. "Komunální politici se na začátku svého funkčního období budou snažit o plnění předvolebních slibů, což do určité míry může zatížit obecní rozpočty. Zvláště ve větších městech, kde jsou naspořeny finanční rezervy, lze očekávat, že se nyní bude více utrácet," dodal Křeček.