Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmyslu i stavebnictví se daří. Počet dokončených bytů roste

Stavba domu v Brně
Stavba domu v Brně
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Průmyslová produkce v srpnu meziročně vzrostla reálně o 1,9 %. Po očištění o sezónní vlivy vzrostla v porovnání s předchozím měsícem o 0,7 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 2,4 %. Stavební produkce v srpnu 2018 reálně meziročně vzrostla o 11,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,0 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 3,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 5,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 21,6 % bytů více. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová výroba v České republice v srpnu výrazně zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z červencových 10,3 procenta.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů se v srpnu meziročně snížila o šest procent. Produkce chemických látek klesla o 3,9 procenta a farmaceutická výroba byla nižší o 11,7 procenta. Produkce počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení proti loňskému srpnu vzrostla o víc než pětinu, výroba elektrických zařízení stoupla o 7,7 procenta.

Tržby v průmyslu v srpnu meziročně vzrostly o 4,1 procenta. Z přímého vývozu průmyslových podniků se tržby zvýšily o 1,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují také nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, stouply o 7,6 procenta.

Hodnota nových zakázek se proti loňsku zvýšila o 2,4 procenta, hlavně zásluhou strojírenství, výroby počítačů a kovodělného průmyslu. Nové zakázky klesly ve farmaceutickém průmyslu. 

Stavební produkce v srpnu 2018 po vyloučení sezónních vlivů byla reálně meziměsíčně nižší o 0,1 %. Meziročně vzrostla o 11,9 %. Srpen 2018 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku stejný počet pracovních dnů. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 10,3 % (příspěvek +7,4 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně zvýšila o 15,8 % (příspěvek +4,5 p. b.), informuje czso.cz.

Stavební úřady v srpnu 2018 vydaly 7 273 stavebních povolení, meziročně o 9,0 % méně. "Orientační hodnota vydaných stavebních povolení sice meziročně klesla, ale loňské hodnoty byly vysoké a v letošním roce se jedná o nejlepší výsledek. Výrazně rostl počet dokončených bytů," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Počet zahájených bytů v srpnu 2018 meziročně klesl o 5,9 % a dosáhl hodnoty 3 090 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 7,6 %, v bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 23,6 %. Počet dokončených bytů v srpnu 2018 meziročně vzrostl o 21,6 % a činil 2 917 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 30,4 %, v bytových domech rostl počet dokončených bytů o 44,4 %.

Témata:  průmysl stavebnictví Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy