Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude brexitem silně zasaženo? Známá banka varuje před problémy

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Česko, Polsko a Maďarsko by mohly být těžce zasaženy plánovaným odchodem Británie z Evropské unie, a to kvůli výraznému poklesu finančních prostředků z EU, změnám v klíčových dodavatelských řetězcích a menšímu přílivu peněz od lidí z těchto zemí pracujících v Británii. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy nizozemské banky ING.

Británie hodlá opustit EU v březnu příštího roku. Takzvaný brexit by podle ING mohl v Česku, Polsku a Maďarsku způsobit problémy například v automobilovém a textilním průmyslu a v zemědělství. Za největší hrozbu nicméně banka považuje možné dopady brexitu na rozpočet Evropské unie v letech 2021 až 2027.

Británie je nyní významným přispěvatelem do rozpočtu EU. Její odchod z evropského bloku podle ING způsobí, že hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele se již v Česku, Polsku a Maďarsku nebude nacházet pod unijním průměrem, což s největší pravděpodobností povede ke snížení finanční podpory těchto zemí ze strany EU. Banka odhaduje, že tento pokles by mohl činit více než 20 procent.

Témata:  Brexit Česká republika Polsko ING Bank

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy