Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bez dohody by Británii zruinoval. Přišla by o šest procent HDP

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Odchod z Evropské unie bez dosažení přechodné obchodní dohody by Británii ve srovnání se setrváním v EU připravil o zhruba šest procent hrubého domácího produktu (HDP), tedy o přibližně čtyřletý hospodářský růst. Předpověděl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF).

Fond ve své dnešní zprávě poukázal na důležitost včasné dohody s EU, která by poskytla firmám i zaměstnancům čas na přizpůsobení se novým vztahům mezi Británií a zbytkem unie.

Přechodná obchodní dohoda by podle MMF hospodářskou újmu způsobenou Británii brexitem snížila zhruba na polovinu. Šéfka MMF Christine Lagardeová již před dvěma měsíci varovala, že britská ekonomika v příštím roce bez dosažení dohody o brexitu klesne.

Britská premiérka Theresa Mayová podporuje přechodnou dohodu, která by zachovala volný obchod se zbožím, ale nikoli se službami. Podle MMF by takováto dohoda Británii ve srovnání se setrváním v EU připravila o zhruba tři procenta HDP, napsala agentura Reuters.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy