Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebrat peníze neziskovkám či Šabatové? Poslanci chtějí miliardové přesuny v rozpočtu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ČNB

Opoziční i vládní poslanci už začali ve Sněmovně předkládat návrhy na přesuny peněz uvnitř státního rozpočtu na příští rok. Do pátku vložili do sněmovního systému návrhy, které v souhrnu představují více než 20 miliard korun. Jednotlivé přesuny se pohybují od milionů po miliardy. K pozměňovacím návrhům se budou muset jejich předkladatelé přihlásit ve druhém čtení rozpočtu, které se uskuteční na prosincové schůzi Sněmovny. Tehdy budou mít prostor pro podávání dalších návrhů.

Například poslanec Jakub Janda (ODS) chce odebrat ombudsmance z rozpočtu deset milionů korun a dát je na podporu vybavení handicapovaných sportovců. Kancelář veřejného ochránce práv potřebuje tyto peníze na přístavbu kanceláře.

Janda ale uvádí, že podle zdůvodnění využije kancelář na investici nespotřebované výdaje z předchozích let, a proto jeho návrh nemůže ohrozit její chod. Dalších sedm milionů korun chce odebrat úřadu vlády z peněz na nestátní neziskové organizace a přidat je na dávky osobám se zdravotním postižením.

Poslanec TOP 09 Dominik Feri navrhl vzít ministerstvu dopravy zhruba pět miliard korun a dát je ministerstvu školství. Miliardu navrhuje dát na vědu a výzkum a zbylé zhruba čtyři miliardy na regionální školství.

Jan Hrnčíř (SPD) chce ministerstvu školství vzít dvě miliardy na inkluzi a přesunout je do ostatních výdajů resortu, kde by podle něj mohly být použity například na speciální školství.

Poslankyně vládního hnutí ANO Jana Pastuchová chce snížit objem peněz na dávky pomoci v hmotné nouzi o 210 milionů. Chce je přidat obcím s rozšířenou působností na sociálněprávní ochranu dětí. František Vácha (TOP 09) chce přidat tři miliardy na regionální školství a chce je vzít z peněz na státní dluh.

Věra Kovářová (STAN) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti) chtějí odebrat dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu a chtějí je místo toho dát Československé obci legionářské na rekonstrukci Larischovy vily. Vila je symbolem československého odboje, v roce 1942 nacisté v jejím sklepení vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků. Následně je zastřelili na nedaleké střelnici. Pardubický kraj i ministerstvo kultury chtějí vilu zapsat do seznamu národních kulturních památek.

Lidovečtí poslanci Pavla Golasowská a Vít Kaňkovský chtějí přidat 800 milionů na financování sociálních služeb. Peníze chtějí vzít v různých variantách hlavně z nemocenské nebo z podpor v nezaměstnanosti. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chce odebrat ministerstvu dopravy 5,9 miliardy korun na slevy na jízdném a přidat je na příspěvek na péči. Ze stejného zdroje chce vzít 5,8 miliardy a dát je na navýšení rodičovského příspěvku.

O návrzích na přesuny peněz uvnitř rozpočtu se hlasuje při závěrečném schvalování rozpočtu. Loni takto poslanci v letošním rozpočtu přesunuli celkově kolem sedmi miliard korun. Předtím ovšem navrhli změny v objemu kolem stovky miliard korun.

Témata:  státní rozpočet Jakub Janda (skokan na lyžích) Dominik Feri Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky neziskovky Anna Šabatová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy