reklama

"Shodli jsme se na společném prohlášení, které se věnuje řadě důležitých témat," řekl Macri. Dokument obsahuje 31 bodů a věnuje se širokému rozsahu témat, mimo jiné rozvoji, infrastruktuře, budoucnosti práce, udržitelnosti, digitalizaci či rovnosti mezi muži a ženami.

Za nejvýznamnější shodu pak sami účastníci summitu označují podporu reformě Světové obchodní organizace (WTO). Změna ve fungování WTO by měla být vůbec nejrozsáhlejší ve 24leté historii této organizace.

"Skupina G20 vůbec poprvé uznala, že WTO v současné době nenaplňuje své cíle a že je nutné ji reformovat," cituje agentura Reuters nejmenovaného představitele americké delegace.

Macri také ocenil bezpečnost summitu. Ještě před začátkem schůzky se úřady obávaly tvrdých střetů s demonstranty, protesty ale nakonec byly poklidné. "Bezpečnost byla perfektní," dodal Macri. Na bezpečnost v ulicích dohlíželo 25.000 policistů a vojáků, část centra Buenos Aires byla uzavřena.

Ačkoli summit oficiálně skončil, státníci mají ještě naplánovaná bilaterální jednání. Ve 21:30 SEČ se očekává schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínským kolegou Si Ťin-pchingem.

Členy G20 jsou Spojené státy, Británie, Francie, Německo, Itálie, Kanada, Japonsko, Rusko, Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Mexiko, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika a Turecko. K nim se pak samostatně řadí Evropská unie jako dvacátý člen skupiny.