reklama

Průměrná mzda roste v Česku přitom v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla meziročně o 8,6 procenta na 31.851 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o 6,2 procenta.

"Mzdy si v průměru polepšily o osm procent a po očištění o růst cen o 5,7 procenta. I tak se však stále jedná o výrazně nadprůměrnou hodnotu a tempo, které převyšuje dosažený růst produktivity práce. Podle našeho názoru bylo největším tahounem růstu mezd v celé ekonomice navyšování platů státních zaměstnanců a zvýšení minimální mzdy," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Za zpomalením růstu bude podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera vyšší srovnávací základna a slabší růst mezd v průmyslu, což naznačují již údaje za růst mezd ve větších průmyslových firmách.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek očekává, že nižší mzdy stoupaly ve třetím čtvrtletí o něco rychleji než vyšší. "Růst mezd se odehrával napříč odvětvími, ale nejvyšší byl v odvětvích se silným zastoupením státu jako zaměstnavatele - školství, zdravotnictví a veřejné správě," uvedl.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy tak průměrná mzda v nominálním vyjádření stoupla ve třetím čtvrtletí na 31.374 koruny. Zároveň se domnívá, že růst mezd má již svůj vrchol za sebou. "To proto, že zvolňuje dynamika růstu ziskovosti podnikové sféry. Ta už letos klesla nejníže od roku 1999, přičemž klíčovým důvodem je právě markantní nárůst mezd," uvedl.