reklama

Obecná míra nezaměstnanosti je počítána jako podíl nezaměstnaných lidí vůči všem zaměstnaným a nezaměstnaným lidem ve věku 15 až 64 let, říká pro server Globe24.cz Štěpán Křeček z BH Securities.

Český statistický úřad svá data sbírá na základě dotazníkového šetření v domácnostech podle metodiky Mezinárodní organizace práce. Výhoda této metody spočívá v tom, že data odhalují i skupinu lidí, která je bez práce a práci si nehledá.

Jiné metodiky s touto skupinou osob nedokáží důsledně pracovat. Obecná míra nezaměstnanosti se aktuálně pohybuje na úrovni 1,9 procenta, což je nejméně od vzniku České republiky. 

Podíl nezaměstnaných osob je počítán jako počet registrovaných nezaměstnaných na Úřadu práce České republiky vůči počtu všech lidí ve věku 15 až 64 let. Nevýhoda této metody spočívá ve skutečnosti, že někteří lidé se registrují jako nezaměstnaní, aby mohli pobírat sociální dávky, ale ve skutečnosti pracují takzvaně načerno. Na druhou stranu data, která využívá Úřad práce České republiky, jsou relevantní z pohledu běžného fungování občanů vůči vládním institucím. Podíl nezaměstnaných osob ke konci prosince 2018 vzrostl na 3,1 procenta, přičemž celkový počet uchazečů o zaměstnání vzrostl na 231 534 lidí.