reklama

Málokdo si dokáže reálně představit, kolik statků (tj. produktů hospodářství) z Česka proudí do zahraničí a kolik naopak se všech statků musí dovést. Pro celý objem mezinárodního obchodu se udává celkový obrat zahrnující jak dovoz tak vývoz. Pro pořádek výsledný obrat ČR za rok 2018 je 8 382 751 miliónů korun. Číslo je to nejen těžko představitelné, ale i optimistické, jelikož obrat se oproti roku 2017 zvedl o krásných takřka 337 miliard.

Asi pro nikoho není překvapením, že klíčovým partnerem českého hospodářství jsou ostatní země Evropské unie. Ty se podílely na obratu za rok 2018 částkou 6 828 117 korun. Což je ve výsledku cca 81, 5 %. Zbystřit by měli přívrženci czexitu, jelikož přesně tento podíl na českém mezinárodním obchodu by se otřásl v základech.

Evropská unie má však ještě pořád členské národní státy. Na uvedené cifře se nejvýrazněji podílí Německo sumou 2 417 952 mil. korun. Za Německem následuje Polsko, ovšem musíme zmínit také Slovensko. Obrat obchodu s jedním z nejmenších států EU (530 048 mil. korun) bude zajímavý pro naše další srovnání.

Čína je z hlediska celkového obratu totiž srovnatelným partnerem pro mezinárodní obchod jako Slovensko, i když nejlidnatější země světa je asi 300krát větší z hlediska počtu obyvatel než náš východní soused. Celkový obrat mezinárodního obchodu ČR s Čínskou lidovou republikou byl v loňském roce 624 470 mil. korun, což je sice více než se Slovenskem, ale z hlediska jiných významných ukazatelů je Slovensko důležitějším partnerem.

Další oblíbená destinace politiků budujících ekonomickou diplomacii (např. prezidenta Miloše Zemana nebo předsedy poslanecké sněmovny Radka Vondráčka) Rusko z pochopitelných důvodů není tak významným partnerem, co se týče objemu obchodu, jako Čína a zdaleka ani jako Slovensko. Obrat obchodu s Ruskem tvořil 213 067 mil. korun.

I přes to, že ekonomická politika vůči Číně a Rusku je často skloňována politiky (zejména Hradem, SPD a KSČM), zcela prioritní jsou pro mezinárodní obchod ČR zcela jiné lokality a to uvnitř Evropské unie v čele s Německem, Polskem a Slovenskem.