reklama

V posledních letech se zaměstnanci stali těmi, kteří si diktují podmínky. Letos by se ale podle odhadů měla nezaměstnanost zastavit na současném historickém minimu. Počty volných míst začnou podle odborníků klesat.

Firmy se totiž učí problém s nedostatkem zaměstnanců řešit. Zčásti práci zastanou cizinci, kteří nemají tak vysoké požadavky, zčásti moderní technologie. Na pozicích, kde to je možné, zaměstnance nahradily stroje, roboti. A to bude v následujících letech pokračovat.

Z toho důvodu firmy nyní hojně poptávají pracovníky z oblastí vývoje elektroniky a programování průmyslové automatizace. Naopak v ostatních odvětvích mohou začít v dohledné době dokonce padat výpovědi.

O tom svědčí i to, že si firmy vybírají, koho přijmou. Aktuálně na trhu práce chybí sice téměř všechny profese, firmy ale nepřijmou každého uchazeče. Někteří přitom získali mylnou představu, že firmy potřebují zaměstnance tak zoufale, že přijmou každého.

V mnoha odvětvích se naopak firmy snaží poptávku po zaměstnancích snižovat automatizací. Povolání jako pokladní, prodejce, pošťák, operátor nebo dřevorubec jsou dnes naprosto běžná a vykonávají je miliony lidí po celém světě. Podle odborníku ale například právě tito lidé přijdou v brzké době o práci.

Podle serveru Business Insider totiž právě tato povolání nahradí v následujících letech roboti. První lidé, jejichž místo bude ohroženo, budou pracovníci na pokladnách. V podobné pozici jsou i pracovníci v rychlých občerstveních, takzvaných fastfoodech. 

Server jako další povolání, která jsou ohrožena, uvedl například prodejce šperků, letenek, jízdenek nebo prodejce v cestovních kancelářích. Kritická je i situace v případě pošťáků a v ohrožení jsou i telefonní operátoři. Stejně tak i nebezpečné povolání dřevorubce mohou nahradit stroje. A to i přesto, že se od kácení lesů upouští stále více.

Seznam kriticky ohrožených pozic se ale nyní rozšířil a nově mezi ně patří například zaměstnanci některých institucí. Například knihovníci by mohli být za několik let minulostí. Podle odborníků se totiž už dnes tlačí nejen na digitalizaci svazků a knih, ale i na automatizaci knihoven jako takových.

Roboti mají oproti zaměstnancům mají tu výhodu, že neznají pracovní dobu, stres, dovolené ani pauzy na oběd. Postupně tak mohou některá povolání částečně či zcela eliminovat. Příkladem mohou i být pracovníci v letecké dopravě.