reklama

SZPI našla v provozovně Jednota v Uherském Ostrohu nevyhovující potravinu. Trubičky plněné krémem s kakaovou příchutí pocházejí z Polska, výrobce na nich ale uveden není.

Analýza vzorku prokázala přítomnost alergenu, konkrétně arašídů. Výrobce na obale sice uvedl, že potravina "může obsahovat stopy sezamu, arašídů a jiných skořápkových plodů", naměřená koncentrace arašídů ale více než 300x překračuje množství uznatelné jako "stopy".

Jedná se tedy o potravinu, která může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy. Stejné pochybení našli ale inspektoři i v dalších sušenkách.

Wafer tube-cake, Wafelki o smaku cappuccino, Wafelki kakaowe a Cookies Bergen čokoládové sušenky s lentilkami rovněž pochází z Polska. Všechny tyto potraviny ale také významně překračovaly stanovené hodnoty.

Podle inspektorů u všech produktů množství arašídů několikanásobně překračuje množství uznatelné jako "stopy". SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií nebo intolerancí na arašídy, kteří mají předmětné potraviny doma, aby je nekonzumovali.