reklama

Volat ze zahraničí za stejné ceny jako doma - to bude už od poloviny příštího června realitou, alespoň v rámci zemí Evropské unie. Evropská komise totiž loni odhlasovala úplné zrušení roamingu. Zaplatíme tak jen to, co skutečně provoláme.

Už nyní operátoři ceny snížily a předhánějí se, který nabídne svým zákazníkům lepší podmínky. Aktivace roamingu je zpravidla zdarma. Za volání obvykle zaplatíte cenu podle svého tarifu a k tomu je připočten poměrně nízký poplatek.

Maximální limity poplatků nastavila Evropská komise na pět eurocentů za minutu volání a jeden MB dat (1,65 Kč a DPH) a dva eurocenty za SMS (0,65 Kč s DPH). Začaly platit letos v dubnu a záleží na jednotlivých operátorech, jestli maximální možné výše využijí, nebo ne. Vy si ale můžete být jistí tím, že víc za volání ze zahraničí nezaplatíte u žádného operátora v Česku.

T-Mobile svým zákazníkům účtuje stejné ceny, za jaké volají v Česku, a k tomu připočítává poplatek, který využívá v maximální možné výši. Za odchozí hovor ze zahraničí v rámci EU je to navíc 1,65 Kč, za SMS potom 0,65 Kč (zde).

U Vodafonu se liší ceny volání ze zahraničí podle toho, jaký tarif vlastníte. U neomezených tarifů platíte v podstatě jen poplatek, u jiných tarifů je cena navýšena o částku, kterou za službu platíte v Česku. V tabulce jsou uvedeny konečné ceny (zde).

Společnost O2 nabízí letos svým klientům k roamingovému tarifu Volání bez hranic cestovní pojištění zdarma (zde). Když vycestujete, zapne se samo společně s roamingem. Pokryje pojištění léčebných výloh až 5 milionů korun, úrazové pojištění, pojištění ztráty zavazadel nebo odpovědnosti za škodu.