reklama

Americký prezident dnes zároveň pohrozil, že Spojené státy "zanedlouho" zavedou 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu Kč), které zatím clu nepodléhají.

Představitelé americké vlády přitom opakovaně ujišťovali, že vyjednávání s Pekingem o odstranění vzájemných obchodních překážek postupují dobře, upozorňuje server CNBC. Trump o zvýšení desetiprocentního cla mluvil už na začátku roku, po zahájení rozhovorů ale tento krok plánovaný na začátek března odložil.

"Obchodní dohoda s Čínou pokračuje, ale příliš pomalu, protože oni se snaží začít s jednáním znovu. To ne!" napsal dnes Trump na twitteru. "Těch deset procent se v pátek zvýší na 25 procent. Další zboží za 325 miliard dolarů, které nám Čína posílá, zůstává nezdaněné, ale zanedlouho bude, a to sazbou 25 procent," uvedl.

Poplatky, které platí Čína za vývoz do USA podle prezidenta neměly velký dopad na cenu výrobků, náklady podle něj nese hlavně Čína. Agentura Bloomberg ale podotýká, že většinu dodatečných výdajů ve skutečnosti pokryjí společnosti, které čínské zboží importují.

Příští týden se do Washingtonu vrací čínská delegace, kterou vede vicepremiér Liou Che. Podle CNBC se v poslední době objevila řada zpráv, že jednání USA s Čínou se chýlí ke konci a že dohoda by mohla být uzavřena už v pátek. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová ve čtvrtek řekla, že po rozhovorech v následujícím týdnu se Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching rozhodnou, zda se sejdou a podepíšou finální ujednání.

Spojené státy loni ještě před desetiprocentním clem na část dovozu zavedly také 25procentní poplatek na výrobky za 50 miliard dolarů ročně. CNBC uvádí, že neshody v rámci aktuálních jednání panují hlavně kolem krádeží duševního vlastnictví a povinnosti zahraničních firem při vstupu na čínský trh vydat své technologie firmám čínským. Spory se prý vedou také o tom, zda mají být cla zcela odstraněna, nebo zda se mají dále vybírat jakožto "vymáhací mechanismus".