reklama

Využíváte služeb operátora O2? Pak rozhodně zbystřete, protože od 15. července vás to přijde zřejmě trochu dráž. Anebo si prostě na svém telefonu už nezasurfujete. Společnost O2 se rozhodla, že už nebude nabízet "zpomalený" přenos dat, pokud vyčerpáte zaplacený balíček. Jakmile to přeženete se stahováním dat, další už si budete moci pouze přikoupit. Jiná varianta nebude možná. Informuje o tom web mobilmania.cz.

Věc má ještě jeden háček - podle O2 nejde o zhoršení postavení zákazníka, takže nikomu ani nevzniká právo na odstoupení od smlouvy. To je ovšem názor operátora a pokud s ním nesouhlasíte, obraťte se se stížností na Český telekomunikační úřad, doporučuje mobilmania.

Web také objasňuje, proč O2 k tak nepopulárnímu kroku, který operátora poškodí u zákazníků i jeho obraz v médiích, přistoupil. Důvod je jednoduchý: Peníze. Dosud v neplaceném pásmu - tedy po zpomalení datového přenosu, protože jste vyčerpali zakoupený limit - v síti O2 proteklo 13 procent dat. A operátor se rozhodl, že je škoda toho nevyužít. Klienty proto donutí si tato data kupovat.

Jakmile vám po 15. červenci vyprší zakoupený datový limit, už se přenos dat nezpomalí, ale zastaví. Můžete se tomu vyhnout tak, že si nastavíte automatické dokupování dat - a později se divit nad účtem. Anebo si data nakoupíte manuálně, případně vás operátor vyzve, ať si pořídíte vyšší (a dražší) tarif, aby vám limit dat vydržel na celý měsíc.

I když je jasné, že celých zmiňovaných 13 procent datových přenosů operátor svým zákazníkům neprodá, pořád se mu tato nátlaková akce vyplatí. Ostatní operátoři zatím tak přísní nejsou. T-Mobile vás upozorní, že vypršela vaše data a vy si musíte vybrat: buď koupit další data nebo surfovat zpomaleně (platí jen u některých tarifů). Více čtěte v následujícícm odkazu:

U společnosti Vodafone si sice také můžete zvolit automatické dokupování dat, ale stejně tak ho můžete odmítnout a surfovat pomalu.