Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní dluh stoupl o 21,7 miliardy, na jednoho Čecha 161 tisíc korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí dnes vydalo zprávu, ve která potvrdilo, že v letošním 1. čtvrtletí státní dluh stoupl o 21,7 miliardy na 1,695 bilionu korun. To se ale nelíbí ODS. Ekonomické expert strany Jan Skopeček se na sociálních sítích pustil do šéfa rezortu Andreje Babiše.

Ministerstvo financí potvrdilo údaje z poloviny dubna. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 161.000 korun. Podle dřívějšího vyjádření rezortu je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu.

Vnitřní zadlužení státu stouplo ve čtvrtletí o 21,8 miliardy na 1411,2 miliardy korun. Zahraniční dluh naopak klesl o 1,5 miliardy na 283,5 miliardy korun

„Nevyužít stavu, kdy jsou věřitelé ochotni platit za to, že státu půjčují, by bylo velkou chybou," uvedl v dubnu ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Andrej Babiš se silně angažuje a zasahuje v oblasti vnitra a policie, už několik měsíců objíždí nemocnice a převléká se do lékařských plášťů. Vlastní gesci - veřejné finance - ale nezvládá efektivně řídit. Andrej Babiš nejen že nedodržel slib vyrovnaného rozpočtu na rok 2017, který dal v počátcích svého působení v roli ministra financí, ale dnes už je definitivně pryč i jeho nezasloužené vychloubání se snižováním státního dluhu. Ten přechodně klesl jen v roce 2014, v roce 2015 už ale znovu rostl a v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl dokonce rekordní výše 1694,7 miliard korun," vyjmenovává na sociálních sítích Skopeček.

„Místo hraní si na doktora se stetoskopem kolem krku a zasahování do oblasti bezpečnostních složek by se měl primárně ministr financí snažit o to, aby zastavil zadlužování této země. Na rozdíl od svých předchůdců má pro to nezaslouženou výhodu slušného ekonomického růstu. Minulé kroky ministra financí, stejně jako návrh deficitu na příští rok ale ukazují, že konsolidovat veřejné finance není Andrej Babiš schopen," dodal.

Témata:  státní dluh Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy