Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 nástrah spořicích účtů aneb Jak nenaletět lákavým reklamním nabídkám

5 nástrah spořicích účtů aneb Jak nenaletět lákavým reklamním nabídkám
5 nástrah spořicích účtů aneb Jak nenaletět lákavým reklamním nabídkám
Foto: Pixabay

Spořicí účet je skvělou alternativou porcelánového prasátka, avšak ani tento produkt nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Mnohdy se totiž necháme zlákat reklamou a oblbnout vysokými čísly, na které v praxi zákazník nemusí vůbec dosáhnout. Jaké jsou nástrahy spořicích účtů? (PR článek)

Vysoký úrok na spořicích účtech nemusí být pro všechny. Banky, které nabízí nadprůměrné sazby, jsou si svých kroků vědomy, a proto za svou atraktivní nabídkou chtějí „zaplatit.“ Některé věrností, jiné dalším bankovním produktem.

Běžný účet

V reklamě lákají na spořicí účet zdarma, bez poplatků a na vysoké úročení? Pak buďte obezřetní, možná si totiž budete muset pro výhodné podmínky sjednat i běžný účet. Pokud je bankovní účet zdarma a bez podmínek, bude se jednat pouze o osobní konto navíc, jestliže ale banka chce, aby vám na účet chodila výplata, potom dobře zvažte, zda pro vás bude nový účet vhodným řešením.

Aktivní využívání

Skutečně výhodný spořicí účet většina bank nabízí jen těm, kteří ho aktivně využívají. Co si pod tím představit? Na účet si budete pravidelně odkládat část peněz, každý měsíc zaplatíte v obchodech alespoň pětkrát kartou, na účet vám bude chodit měsíčně alespoň 15 000 Kč. V opačném případě se dočkáte základního úroku, který lze získat ve většině bank.

Omezená doba

Začněte spořit a získejte 3% úrokovou sazbu. Ano, taková nabídka dokáže nalákat především pak tehdy, když víte, že nejvyšší úroky na spořicích účtech se pohybují kolem 1 %. Jenže až v bance obvykle zjistíte, že atraktivní sazba platí jen na půl roku, poté už budete čerpat výnosy jako běžní klienti.

Pásmové úročení

Další nachytávkou, která vám může spoření znepříjemnit, je pásmové úročení. Jestliže máte v plánu si na spořicím účtu uložit stovky tisíc korun a těšit se z velkých výnosů, pak si dobře zjistěte, do jaké výše je zůstatek úročen tou či onou sazbou. Obvykle platí, že čím více peněz na účtu, tím nižší úrok získáte. Avšak najdou se i výjimky jako třeba Fio banka, kde je vyšší vklad úročen vyšší sazbou.

Akční nabídka

V neposlední řadě si dejte pozor na marketingové tahy. Akční nabídky obvykle platí jen za nějakých předem stanovených podmínek. Na vysoký úrok tak mohou dosáhnout například pouze noví klienti.

Jaké úrokové sazby aktuálně spořicí účty nabízí?

U spořicích účtů se lze setkat s úrokem od 0 % do 3 %, vždy se vyplatí sazby porovnat a zároveň pamatovat na zmiňovaných pět nástrah. Nelze porovnávat akční sazbu s klasickou, stejně tak úrok nabízený za aktivní využívání s běžným úrokem. Zapotřebí je zohlednit váš zůstatek, finanční možnosti, bankovní produkty a nezapomínat také na vaše potřeby.

Témata:  pr článek spořící účty spořitelny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy