reklama

V maloobchodě kromě motorových vozidel se sezónně očištěné tržby snížily v květnu reálně meziměsíčně o 0,4 %. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 4,0 %, neočištěné se zvýšily o 7,5 %, uvedl server czso.cz. Meziroční růst tržeb bez očištění byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo v květnu 2016 o tři více než ve stejném měsíci 2015. Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 11,2 %, za prodej nepotravinářského zboží o 8,6 % a potravin o 4,6 %.

Pokračoval dvojciferný růst tržeb internetových a zásilkových obchodů, tentokrát o 25,0 %. Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen nepotravinářského zboží – zboží pro domácnost (o 9,1 %), farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (o 7,6 %), počítačového a komunikačního zařízení (o 6,8 %), oděvů a obuvi (o 5,9 %) a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (o 4,7 %). Tržby za potraviny se zvýšily v nespecializovaných prodejnách o 4,7 % a ve specializovaných o 4,1 %.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 97,1 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, potravin a počítačového a komunikačního zařízení. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 0,2 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 8,6 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 19,1 %, přitom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 19,9 %, za opravy motorových vozidel o 16,2 %.