reklama

Všechny maloobchodní prodejny o ploše větší než 200 metrů čtverečních musí být kromě Nového roku uzavřeny také na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den pak smějí mít otevřeno, ale jen do 12:00. Zákaz se vztahuje rovněž na bazary, zastavárny a výkupny odpadu.

Ze zákazu jsou vyjmuty lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích, nádražích nebo v nemocnicích a nově i velkoobchody. Předkladatelé novely, která velkoobchody ze zákazu vyňala, argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování obchodů, které mohou mít o svátcích otevřeno. Poukazovali také na stravovací provozy, které denně potřebují z velkoobchodů čerstvé potraviny.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Bere podle nich zaměstnancům obchodů šanci vydělat si peníze navíc. Naopak odboráři usilují o rozšíření omezení prodeje na všech 13 svátků. Argumentují mimo jiné tím, že omezení umožnilo zaměstnancům trávit svátky v rodinném kruhu.

O zrušení zákona o prodejní době, a tedy zavírání obchodů o stanovených svátcích, loni usilovali senátoři. Sněmovna to ale odmítla. Zrušení zákona navrhla skupina senátorů i u Ústavního soudu, který ale návrh loni v březnu zamítl. Podle nálezu soudu se zákon neprotiví ústavnímu pořádku a sleduje legitimní cíle. V nálezu ústavní soudci zdůraznili význam tradičních svátků a právo zaměstnanců, připomínat si je v rodinném kruhu.