reklama

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení inflace na 2,8 procenta.

Proti červenci byly spotřebitelské ceny vyšší o 0,1 procenta. Ovlivnilo to zdražení alkoholu, tabáku a bydlení. "Oproti červenci vzrostly ceny lihovin o 3,7 procenta. Tradičně také rostly ceny dovolených, konkrétně o 2,8 procenta. Na snižování hladiny spotřebitelských cen měl pak vliv pokles cen zeleniny o 4,6 procenta, z toho brambor o 14,5 procenta," uvedl k meziměsíčnímu vývoji Jiří Trexler z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Na meziroční zvyšování cen mělo největší vliv bydlení, nájemné z bytu bylo proti loňskému srpnu dražší o 3,9 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta a zemní plyn o 3,6 procenta. Druhý největší vliv na inflaci měly potraviny a nealkoholické nápoje, kde zdražily zejména brambory. Jejich cena byla proti loňskému srpnu vyšší o 38,2 procenta, v červenci byly ale brambory meziročně vyšší dokonce o 65,7 procenta.

Naopak o tři procenta klesly proti loňskému srpnu ceny oděvů. Zlevňování podle statistiků pokračovalo také v dopravě, kde se ceny pohonných hmot meziročně snížily o 1,9 procenta.

V meziměsíčním srovnání zlevnily vedle zeleniny také pekárenské výrobky, sýry, tvarohy nebo ovoce. Proti červenci lidé méně zaplatili i za oděvy nebo bytové vybavení, včetně nářadí pro dům a zahrad.

Statistici dnes zveřejnili rovněž červencové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v prvním prázdninovém měsíci meziročně klesly o půl procenta a ceny dovážených o 1,7 procenta. Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,2 procenta a dovozní o 0,4 procenta.