reklama

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro mladé rodiny obtížnější než kdykoliv dříve. Podle průzkumu přitom většina Čechů od 20 do 36 let touží bydlet ve svém a jen v následujících 12 měsících se chce o hypotéku ucházet téměř 300.000 z nich. "Tři čtvrtiny mladých, tedy víc než 1,6 milionu lidí, navíc plánují změnu bydlení během následujících deseti let. Na 40 procent chce koupit vlastní nemovitost a 15 procent by ji rádo postavilo. Celkem 57 procent mladých Čechů chce financovat své bydlení právě hypotékou," shrnul situaci generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Nová pravidla České národní banky chtějí zmírnit podmínky hypotéky pro lidi do 36 let, a to úpravou LTV, tedy poměru mezi úvěrem a hodnotou zastavené nemovitosti. Konkrétní čísla centrální banka zatím nesdělila. Podle průzkumu ale pro většinu z nich projednávané zmírnění pravidel nebude stačit. Velká část mladých Čechů totiž ani tak na hypotéku nebude mít dostatečné úspory.

Průzkum ukázal na to, že pouze polovina lidí mezi 20 a 36 lety má našetřeno částku vyšší než 100.000 korun. Úspory nad 300.000 Kč má pětina mladých. Polovina z nich si přitom přeje hypotéku od 1,5 milionu do tří milionů korun. Celkem 81 procent respondentů by si ale zároveň přálo, aby jejich měsíční splátky nepřesahovaly 12.500 Kč, doplnil místopředseda představenstva Hypoteční banky Vlastimil Nigrin.

Co se týče vysněného bydlení, mladí lidé mezi důležitými faktory nejčastěji uváděli klidnou lokalitu (96 procent) a blízkost přírody (95 procent). Na prvních příčkách žebříčku se umístily i dobré sousedské vztahy a blízkost zaměstnání a škol. Obojí považuje za důležité 94 procent respondentů. Poměrně málo z nich, celkem 40 procent, naopak lpí na životě ve velkém městě. U čtyř z deseti mladých Čechů by při koupi nemovitosti bylo důležité ekologické bydlení.