reklama

Ze stejného důvodu lidé v některých městech ušetří i za teplo. Teplárny, pokud zdražovaly, tak minimálně, nárůst vykompenzovala nižší sazba daně. Na druhou stranu někde stoupnou poplatky za odpad nebo nájemné v městských bytech. Několik měst zvýší podle zjištění ČTK i jízdné v MHD.

V Praze příští rok podraží voda, svoz odpadu a v některých městských částech i nájmy obecních bytů a daň z obytných nemovitostí. V případě budov užívaných pro komerční účely se zdvojnásobí všude. Elektřina ani plyn zdražovat nemají. Pražská teplárenská ho sice plánuje, vzhledem ke snížení DPH to však domácnosti ve svých rozpočtech nepocítí. Zvýšit se nemá ani jízdné v pražské MHD.

Naopak MHD v Olomouci bude od dubna dražší. Tamní radní schválili zvýšení ceny základní jízdenky na MHD o čtyři koruny na 18 korun při současném snížení ceny celoročního kuponu z 3200 korun na 2950 korun. V Hradci Králové pak zdraží jízdenky kupované u řidiče z 25 na 30 korun. Naopak slevu získají invalidé s postižením třetího stupně.

V hlavním městě se nejvýraznější zdražení bude týkat svozu komunálního odpadu, kde poplatky vzrostou o 30 procent, nyní domácnosti v metropoli platí za svoz běžného odpadu podle četnosti a velikosti kontejneru od 86 do 5737 korun měsíčně. V řádech desetikorun zdraží poplatek za svoz odpadu v Rakovníku, Kladně, Kolíně, Hradci Králové, Jičíně, Trutnově, Olomouci, Zlíně, Rožnově pod Radhoštěm nebo Novém Jičíně.

V některých městech lidé musí počítat také s vyššími nájmy. Například v bytech společnosti Residomo, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v ČR, se zvyšování nájmů dotkne čtvrtiny nájemníků kvůli dorovnání úrovně tržního nájemného. Vedle toho stoupne nájemné v městských bytech v Opavě, Krnově, ve Svitavách nebo Novém Boru na Českolipsku. Nájmy v městských bytech mírně zvedne také společnost Chomutovská bytová.

Ceny tepla a vodného a stočného v příštím roce ovlivní DPH, která se od 1. května sníží z 15 na deset procent. Například v okresních městech na jižní Moravě tak lidé po loňském zdražování tepla zažijí příští rok většinou opak. Kladně to ovlivní nejen pokles sazby DPH, ale i výhodnější nákup plynu. Někteří lidé ve Zlínském nebo Ústeckém kraji si na začátku příštího roku za vodu připlatí, po snížení DPH se však cena opět sníží. Pokles DPH pak zmírní nárůst ceny vodného a stočného na Vysočině, kde se příští rok zvýší o čtyři až šest procent.