1968

Jiří Ovčáček

Poprask kolem 21. srpna. Rusko skřípe zuby, Ovčáček setřel ambasádu

Domov

Ruská kritika toho, že Česko zařadilo 21. srpen mezi památné dny, je nepřijatelná. Okupaci Československa v roce 1968 a její oběti je nutné si připomínat, ne na ně zapomenout, uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Tiskové oddělení ruského ministerstva zahraničí ve středu uvedlo, že český krok sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy.

Pietní akt k 50. výročí od okupace v srpnu roku 1968

Piety a demonstrace proti Babišovi i přepisování dějin. Takhle si Česko připomnělo srpen 1968

Domov

Praha - V demonstraci proti premiéru Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládnímu hnutí se proměnil dopolední pietní akt před budovou Českého rozhlasu k připomenutí obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, od které dnes uplynulo 50 let. Babiš za hlasitého pískotu mluvil o tom, že svoboda v Česku není ohrožena. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odsoudil útoky na veřejnoprávní média a zdůraznil nutnost jejich ochrany. Srpnové události roku 1968 připomněla v celé republice řada pietních a vzpomínkových akcí, výstav či koncertů. Vyvrcholením vzpomínkových akcí byl koncert na Václavském náměstí, který začal po 20:00.

Ilustrační foto

Proč vznikla Varšavská smlouva, jejíž vojska nás obsadila?

Domov

V květnu 1955 se mohl Východní blok radovat, Sovětskému svazu se podařilo vojensky a diplomaticky sjednotit své satelity pod taktovkou Varšavské smlouvy. Vytvořili tak silného hráče na mezinárodním poli, který se mohl směle postavit proti již existující NATO. Aliance osmi zemí s honosným mottem "Unie míru a socialismu" měla být paktem o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci.

Ilustrační foto

„Už pošel?“ ptali se ruští vojáci nad postřeleným Čechem v srpnu 1968 v okupované Praze

Domov

Okupace Československa, jejíž 50. výročí si v těchto dnech připomínáme, představuje klíčovou českou zkušenost. Se společenskými následky normalizačního marasmu se potýkáme dodnes. V rámci Příběhů 20. století přinášíme vzpomínky dalších dvou přímých svědků tehdejších událostí. Třeba slavný herec Pavel Landovský v osudný večer seděl v hospodě s Karlem Gottem. Následující léta se ale jejich životy odvíjely úplně jiným směrem.

Noviny, ilutrační foto

Mladí Češi o roku 1968 nic neví, píše zahraniční tisk

Svět

Berlín/Vídeň - Německý i rakouský tisk v posledních dnech přináší články připomínající 50 let staré události, které v srpnu roku 1968 ukončily pražské jaro, tedy období politického uvolnění v Československu. Přes ztroskotání pokusu o "socialismus s lidskou tváří" listy zdůrazňují jeho dopady na úspěšnou sametovou revoluci z roku 1989.

Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.

Čeští historikové míří do Ruska, budou debatovat o roce 1968

Domov

Praha - Konferenci o možných ponaučeních z roku 1968, která se příští týden koná v Moskvě, spolupořádá Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Její účastníci ze zemí východní i západní Evropy představí různé pohledy na události roku, který měl významný dopad nejen na Československo.

Ilustrační foto

Přijedou znovu tanky? Rok 1968 se letos může zopakovat

Domov

V roce 1968 proběhla v celém západním prostoru včetně tehdejšího Československa série kulturních revolucí. Zvláště mladí lidé protestovali proti způsobu života svých rodičů a požadovali po politích prosazování hodnot míru, otevřenosti a diverzity. O 50 let může znovu nastat nová revoluce, tvrdí bulharský politolog Ivan Krastev, jeden z nejvlivnějších intelektuálů východoevropského prostoru. Její hodnoty však budou od té předchozí diametrálně odlišné.

Lidé, ilustrační fotografie

Domov

Výročí srpna 1968. V Česku se konají vzpomínkové akce + VIDEO

Praha - Dnes uplyne 48 let od chvíle, kdy někdejší Československo přepadla vojska Varšavské smlouvy. Zahájila tím více než dvacetiletou okupaci země sovětskou armádou a komunistickou normalizaci, která uvrhla Čechy a Slováky do dlouholetého politického, ekonomického, morálního a kulturního marasmu. Ukončily ho až události roku 1989.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy