Annegret Krampová-Karrenbauerová

U.S. ARMY, ilustrační fotografie

Celé NATO v ohrožení? Trumpův plán znepokojil německé politiky

Svět

Němečtí představitelé zatím nechtějí oficiálně komentovat záměr Washingtonu stáhnout z Německa 9500 ze stávajících 34.500 amerických vojáků s tím, že je o něm zatím nikdo formálně neinformoval. Řada politiků ale na krok, který podle listu The Wall Street Journal nařídil americký prezident Donald Trump, pohlíží kriticky.

Berlín, ilustrační foto

Odpůrce Ruska v čele CDU? Do volebního klání vstoupil německý exministr

Svět

Do klání o předsednictví německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se nečekaně rozhodl zapojit šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Berlíně. Počet politiků, o nichž se v souvislosti s touto funkcí nejčastěji mluví, se tak rozrostl na čtyři.

Angela Merkelová, německá kancléřka

Padne, či nepadne Merkelová? Politolog to řekl na rovinu

Svět

Německá kancléřka Angela Merkelová zůstane v úřadu až do roku 2021, a to navzdory krizi, v níž se nachází její Křesťanskodemokratická unie (CDU), je přesvědčen německý politolog Thorsten Faas. Kdo stane v čele CDU, která je dlouhodobě nejsilnější německou stranou, je podle něj po ohlášeném odchodu předsedkyně Annegret Krampové-Karrenbauerové zatím zcela otevřené. Stejně jako to, zda se strana někdy vrátí ke své dřívější síle.

Německá vlajka

CDU v krizi. Šéfka strany složí funkci, nebude kandidovat na kancléřku

Svět

Předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová skončí letos v čele strany a příští rok v parlamentních volbách nebude kandidovat na kancléřku. Politička to dnes překvapivě oznámila na zasedání vedení CDU v Berlíně. Její krok je i důsledkem politické krize v Durynsku, při níž se ukázalo, že ve straně, která v Německu nejčastěji staví kancléře, nemá dostatečnou autoritu.

Angela Merkelová, německá kancléřka

Svět

Skandál v Durynsku dopadl na Berlín. Rozsype se Merkelové vláda?

Politická krize v Durynsku, způsobená volbou prvního ministerského předsedy hlasy Alternativy pro Německo (AfD), už má dopady i na celoněmeckou vládu konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Předsedové SPD se totiž nechali slyšet, že nyní nevědí, na čem s CDU jsou. Celá situace, kdy politici CDU hlasovali stejně jako ti z AfD, podle nich vládu poškodila.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová dostane co proto? Sjezd CDU bude bouřlivý, nervozita roste

Svět

Za normálních okolností by sjezd německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU), na němž se nebude volit nový předseda, mohl být v podstatě rutinní a poklidnou záležitostí. Letos se ale kvůli vzrůstající nervozitě řady straníků po sérii volebních propadů dá očekávat kritika kancléřky Angely Merkelové i šéfky strany Annegret Krampové-Karrenbauerové, kterou by někteří rádi rovnou zbavili postu.

Emmanuel Macron

Macron chce opět překopat EU. Jenže už nikoho nebaví

Svět

Komentář Petra Šulky – Je to týden, co francouzský prezident Emmanuel Macron přišel se svojí, již třetí, vizí reformy Evropské unie. Nepochybně čekal bouřlivou reakci, vášnivé diskuse a chválu ze všech stran. Po sedmi dnech od zveřejnění Macronova dopisu, který lehce nabubřele pojmenoval „Za evropskou renesanci“, musí panovat z reakcí v Elysejském paláci, mírně řečeno, skleslá nálada.

Německá vlajka

Německo je opět vzhůru nohama! Dvě ženy mění jeho politiku nebývalým způsobem

Svět

Komentář Petra Šulky – Podle starého českého přísloví nové koště dobře mete. Zdá se, že na německé politické scéně toto přísloví platí zcela. Dvě německé političky, které se postavily do čela dvou tradičních a největších stran pomalu, ale jistě vrací své strany do zaběhlých kolejí pravice a levice a pomalu se jim daří získávat i voliče, kteří dosud experimentovali s jinými stranami.

Emmanuel Macron

Svět

Facka Macronovi. Německá CDU rázně odmítla evropský superstát

Předsedkyně nejsilnější německé strany Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová nesouhlasí s budováním evropského superstátu, naopak vítá snahy reformovat schengenský systém Evropy bez vnitřních hranic či azylovou a imigrační politiku Evropské unie. Krampová-Karrenbauerová, která loni ve vedení CDU nahradila kancléřku Angelu Merkelovou, tak reaguje na vizi Evropy, kterou obyvatelům kontinentu předložil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy