armáda Írán

Írán

Obří exploze. Ohnivá koule se vznášela nad vojenským komplexem u Teheránu

Svět

Teheránem v pátek ráno otřásl silný výbuch, k němuž zřejmě došlo v horské oblasti východně od íránské metropole, kde se podle mínění analytiků nachází podzemní tunelový systém a kde se vyrábějí rakety. Napsala to agentura AP s odvoláním na dnešní snímky pořízené satelity Evropské kosmické agentury (ESA) Sentinel-2.

Ilustrační foto

Cvičení íránské armády skončilo katastrofou, zahynulo 19 námořníků

Svět

Při cvičení íránského námořnictva v Ománském zálivu zahynulo 19 námořníků a dalších 15 bylo zraněno. S odvoláním na dnešní sdělení íránské armády o tom informovala agentura AP. Původně íránská státní televize informovala o nejméně jednom mrtvém námořníkovi. Íránská média uvedla, že se nehoda stala poté, co se podpůrné plavidlo příliš při cvičení přiblížilo cíli dalších lodí.

Hasan Rúhání, íránský prezident

Svět

Írán vylepšuje raketovou obranu, otestoval novou střelu

Írán otestoval novou raketu. Podle agentury Reuters to dnes bez dalších podrobností oznámil představitel íránských revolučních gard. Ve čtvrtek Teherán veřejně představil systém protivzdušné obrany vlastní výroby podobný ruskému S-300.

Turecká armáda (Turkish Army)

Kdo nahání největší strach? Deset nejmocnějších armád na Blízkém východě.

Revue

Blízký východ je momentálně jednou z nejnásilnějších oblastí světa. Zdejší neustálé války se významně projevují na důležitosti armády. Podle žebříčku The Global Firepower (GFP), srovnávajícího na základě více než 55 faktorů armády jednotlivých států má těchto deset zemí představují nejmocnější vojenskou sílu na Blízkém východě.

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy