Články k tématu: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Muž z Německa si nechal dát přes 200 očkovacích dávek proti covidu

07.03. 11:21

Vědci z Univerzitní kliniky v Erlangenu provedli studii na 62letém muži z Magdeburku, který tvrdil, že byl během posledních 29 měsíců očkován proti viru způsobujícímu onemocnění COVID-19 celkem 217krát.

WHO je znepokojena přístupem světa k budoucím pandemiím

22.01. 17:29

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjádřil v pondělí obavy ohledně možnosti uzavření nové mezinárodní smlouvy o prevenci a boji proti budoucím pandemiím.

WHO znepokojuje globální přístup ke covidu. Stále představuje hrozbu

13.01. 21:29

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad globálním přístupem k onemocnění covid-19. Maria Van Kerkhove, americká epidemioložka a expertka WHO na covid, v Ženevě prohlásila, že ačkoli aktuálně není krize, covid-19 stále představuje hrozbu pro celosvětové zdraví.

reklama

Česko utratilo za antivirové léky na covid miliardu. Očkování je levnější

11.01. 18:08

Česko utratilo za antivirové léky na covid-19 loni více než miliardu korun, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) novinářům. Vyzval k očkování, které nejen předchází závažnému průběhu nemoci, ale je také ekonomicky výhodnější.

Covid je tu pořád s námi. Co dělat při nákaze?

28.12. 15:24

Covid-19 se etabloval v naší společnosti a pravděpodobně se této nemoci, která způsobila celosvětovou pandemii, už nezbavíme. Přesto je nadále rizikem, zejména pro starší a chronicky nemocné osoby, a proto není radno ho podceňovat. Národní zdravotnický informační portál sestavil návod, jak dnes…

Klaus vynechá pohřeb Schwarzenberga, je po těžkém covidu

05.12. 15:52

Bývalý prezident Václav Klaus musel být v uplynulých dnech hospitalizován s onemocněním covid-19. Podle spolupracovníků se nadále zotavuje, o víkendu proto bude chybět na pohřbu zesnulého knížete Karla Schwarzenberga.

Jsme na prahu epidemie, upozornili hygienici na nárůst nemocnosti

28.11. 12:52

Česko se ocitlo na hraně chřipkové epidemie, upozornili hygienici. V uplynulých dnech výrazně přibylo chřipkových onemocnění, nárůst počtu případů byl patrný i u akutních respiračních infekcí a covidu-19.

Chřipka nebo covid. Hygienici prozradili, jak se v Česku šíří respirační nemoci

30.10. 14:56

V Česku momentálně připadá přes tisíc případů respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel, uvedla Hygienická služba ČR v pondělí. Ministerstvo zdravotnictví už v předchozích dnech vyzvalo občany, aby zvážili očkování proti chřipce a covidu-19.

Případů covidu před zimou přibývá, WHO je znepokojena

29.09. 10:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila před blížící se zimou znepokojení nad nárůstem počtu nových případů nákazy koronavirem.

WHO upozornila na nárůst počtu případů covidu-19 v srpnu

03.09. 22:02

Světová zdravotnická organizace (WHO) v tomto týdnu upozornila na srpnový nárůst v počtu potvrzených případů nemoci covid-19, který podle ní navíc nereflektuje v plné míře reálný stav epidemie. Česko může podle expertů počítat s vlnou nákaz na podzim, nemocnicím ale nemají hrozit potíže.

Výrobci vakcín se chystají na podzimní vlnu koronaviru, dostane je i Česko

27.08. 11:01

Na podzim připravují výrobci vakcíny upravené na nové varianty koronaviru. Na sítí X, dříve twitter, to uvedl předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek.

Světem se šíří nová varianta koronaviru EG.5 zvaná Eris

12.08. 17:47

Nová varianta koronaviru EG.5 se ve světě nadále šíří; mimořádné nebezpečí však nepředstavuje. Uvedl to expert z univerzity ve švýcarském Basileji Richard Neher.

Pandemie si vybrala krutou daň, covid zůstává hrozbou, míní von der Leyenová

06.05. 10:30

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvítala oznámení Světové zdravotnické organizace (WHO), která zrušila globální stav nouze vyhlášený kvůli covidu. V prohlášení ale uvedla, že si pandemie vybrala krutou daň na lidských životech.

WHO zrušila globální stav nouze kvůli pandemii covidu-19

05.05. 17:05

Světová zdravotnická organizace (WHO) po více než třech letech zrušila globální stav nouze zavedený kvůli pandemii covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters.

Úmrtí na covid už letos ubývá. WHO tvrdí, že se s ním svět musí naučit žít

27.04. 10:45

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu uvedla, že počet úmrtí na covid-19 klesl od začátku roku o 95 procent. Přesto v populaci nemoc stále cirkuluje a země se budou muset naučit s ní žít.

Povinná covidová izolace skončila, nakažení ale stále mají zůstávat doma

20.04. 08:41

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo povinnou sedmidenní izolaci po pozitivním testu na covid-19, která platila více než tři roky. Lékaři a hygienici ale mohou stále nařídit izolaci v individuálních případech, například při vyšším riziku nákazy v zaměstnání.

Ministerstvo vydalo vyhlášku, která ukončí povinnou izolaci kvůli covidu

19.04. 09:47

Sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19 nebude povinná od tohoto čtvrtka 20. dubna. Ve Sbírce zákonů vyšla vyhláška ministerstva zdravotnictví, která její automatické nařizování ruší.

Vakcíny proti covidu-19 podle WHO v Evropě zachránily přes milion životů

17.04. 10:22

Očkovací látky proti covidu-19 zachránily v Evropě a zemích bývalého Sovětského svazu od konce roku 2020 více než milion životů. Vyplývá to podle agentury DPA z vědeckých odhadů ve zprávě, kterou dnes zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Válek: Data o testech na covid se budou dál denně publikovat

14.04. 14:59

Data o pozitivních testech na covid-19 bude ministerstvo zdravotnictví (MZd) dál denně sbírat a publikovat i po zrušení povinné izolace. Hlášení chce rozšířit i na jiné infekce. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Čínská netransparentnost ohledně koronaviru je neomluvitelná, píše expertka WHO

06.04. 21:55

Nedostatečná transparentnost ohledně koronaviru ze strany Číny je neomluvitelná. V aktuálním vydání amerického vědeckého časopisu Science to napsala expertka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria Van Kerkhoveová.

Vláda souhlasila s vypuštěním covidu ze seznamu nemocí,jejichž šíření je trestné

05.04. 18:09

Vláda podle informací ČTK vypustila na návrh ministerstva zdravotnictví covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž zaviněné šíření je trestné. Změna je nezbytná pro zrušení povinné sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba se to zřejmě stane k…

Biden podepsal zákon, který má odtajnit další informace o původu koronaviru

21.03. 09:11

Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon, který má vést k zveřejnění poznatků o původu koronaviru od amerických úřadů a rozvědek. Výjimku mají informace citlivé pro americkou národní bezpečnost, uvádí agentura AFP. Některé americké úřady se domnívají, že pandemii covidu-19 mohl způsobit…

Covid-19 lze z nakažlivých nemocí vyřadit dříve, spravedlnost ustoupila

Aktualizovali jsme 20.3.2023, 17:10, 20.03. 11:35

S vypuštěním covidu-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž zaviněné šíření je trestné, stát nakonec nebude čekat až do července. Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo připomínce ministerstva zdravotnictví a v návrhu změny příslušného nařízení vlády upravilo účinnost na den následující po dni…

Ve vzorcích koronaviru v Česku převládá varianta omikronu kraken

11.03. 12:45

Ve vzorcích koronaviru v ČR odebraných v únoru, které laboratoře podrobně vyšetřily, dominuje varianta omikronu XBB.1.5 zvaná kraken. Nejčastější je i celosvětově, v Číně varianty odvozené od BA.5.2. Vyplývá to ze zprávy Národní referenční laboratoře (NRL) Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o…

Fotogalerie