Články k tématu: Danko, Andrej

Slovensko brojí proti istanbulské úmluvě, chce odvolat podpis sporného dokumentu

10.02. 17:08

Slovenská vláda bude rozhodovat o odvolání svého podpisu pod istanbulskou úmluvou o potírání násilí na ženách. Novinářům to dnes řekl premiér Peter Pellegrini po schůzce s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a šéfem sněmovny Andrejem Dankem. Ke zmíněnému postupu bude ale kabinet potřebovat souhlas…

Další skandál na Slovensku. Pikantní nahrávky potápí šéfa parlamentu

29.01. 15:13

Šéf slovenské sněmovny a vládní Slovenské národní strany Andrej Danko dnes přiznal, že v minulosti komunikoval s Alenou Zsuzsovou, nyní obžalovanou v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Danko před novináři tvrdil, že skutečnou totožnost zmíněné ženy neznal, a nepřímo odmítl možnost…

Slovenské národní povstání dodnes budí emoce, na Čaputovou při projevu pískali

29.08. 14:58

Bez Slovenského národního povstání (SNP) by Slovensko nebylo státem s protifašistickou a demokratickou tradicí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to dnes řekla v projevu na oslavách 75. výročí zahájení SNP. Česko na vzpomínkové akci zastupovali premiér Andrej Babiš, předsedové obou komor…

reklama

"Frajer a hrdina." Slovensko si připomíná 100 let od smrti Štefánika, spoluzakladatele ČSR

Aktualizovali jsme 4.5.2019, 18:16, 04.05. 16:19

Spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik výrazně vyčnívá ve slovenských dějinách, řekl slovenský prezident Andrej Kiska na dnešní vzpomínkové akci u příležitosti 100. výročí tragické smrti Štefánika (1880-1919). Českou republiku na pietním shromáždění u mohyly na vrchu Bradlo na…

Kdo nahradí Kisku? Slováci mají jasného favorita. Problém je, že nekandiduje

02.10. 16:48

Nejvíce Slováků by si podle nejnovějšího průzkumu agentury Focus přálo za nového prezidenta země nynějšího šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka nebo předsedu parlamentu Andreje Danka. Lajčák svou kandidaturu opakovaně popřel, Danko ji nepotvrdil. Z již ohlášených kandidátů na post hlavy státu v…

Vondráček chce, aby byl Visegrád více slyšen v EU

14.06. 13:40

Bratislava - Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček dnes v Bratislavě jednal se svým slovenským protějškem. Uvítal by, pokud by v Evropské unii bylo více slyšet postoje středoevropských zemí z takzvané visegrádské čtyřka (V4). Řešil se i Facebook a etický kodex.

Výsledek "vraždy" Babčenka je katastrofální, zní ze Slovenska

31.05. 15:03

Bratislava - Předseda slovenského parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko dnes kritizoval postup ukrajinské tajné služby, že předstírala vraždu ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, aby odhalila údajné ruské iniciátory zločinu. Podle Danka případ mohl vyústit k eskalaci…

Dusno na Slovensku: Je Pellegrini ještě horší než Fico?

18.04. 14:15

Bratislava - Okolnosti demise slovenského ministra vnitra a odchodu šéfa policie zhoršily vztahy ve tříčlenné slovenské vládní koalici. Podle šéfa Slovenské národní strany (SNS) a předsedy parlamentu Andreje Danka vládnutí pod vedením nového premiéra Petera Pellegriniho provázejí větší třenice než…

Nová slovenská vláda? K velké obměně nedošlo, strany navrhly většinu současných ministrů

19.03. 15:12

Bratislava - Robert Fico (Směr-SD) sice rezignoval na post premiéra SR, další velké změny ve vedení státu ale nejspíš čekat nelze. Dvě menší vládní strany, Most-Híd a Slovenská národní národní strana (SNS), navrhnou do vznikající nové vlády většinu svých dosavadních ministrů.

Čekají Slovensko předčasné volby? Předseda parlamentu Danko tuto možnost nevyloučil

12.03. 15:34

Bratislava - Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko, který je zároveň šéfem Slovenské národní strany (SNS), jako první čelný politik koalice premiéra Roberta Fica dnes veřejně připustil možnost předčasných voleb.

Vražda Kuciaka: Slovenský prezident Kiska, premiér Fico a šéf parlamentu Danko promluví v televizi

04.03. 09:14

Bratislava - Ve slovenské veřejnoprávní televizi RTVS se dnes večer - po hlavních zprávách - obrátí k veřejnosti s mimořádným vystoupením všichni tři nejvyšší ústavní činitelé: prezident Andrej Kiska, následně předseda parlamentu Andrej Danko a nakonec premiér Robert Fico.

Šéf slovenské Národní rady přirovnal masakr Arménů ke genocidě

29.01. 13:45

Bratislava - Šéf slovenské sněmovny Andrej Danko měl dnes schůzku s arménským kolegou Arem Bablojanem. Arméni podle slovenského politika mají zkušenost s genocidou, stali se terčem útoků a jako ostrov křesťanů si mnoho vytrpěli.

Šéf slovenské sněmovny neodsoudil ruskou anexi Krymu

23.11. 19:15

Bratislava - Šéf slovenské sněmovny a nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko na rozdíl od jiných předních slovenských politiků neodsoudil ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Slovenští nacionalisté chtějí v ústavě právo na držení zbraně

04.09. 13:45

Bratislava - Slovensko se v Evropě řadí k zemím, v nichž je počet registrovaných zbraní v přepočtu na obyvatele spíše nízký, byť se zájem o koupi zbraní v zemi pod Tatrami zvyšuje. Vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) nyní chce do ústavy zakotvit právo lidí držet zbraň.

Rozdělení ČSFR je příkladem vyzrálosti obou národů, zní ze Slovenska

01.09. 16:31

Bratislava - Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko dnes prohlásil, že klidné rozdělení Československa je příkladem politické vyzrálosti a přátelství obou národů. Slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico přijetí ústavy 1. září 1992 označili za základ svobodného státu.

Lídři slovenské koalice chtějí navzdory krizi vládnout dál, současný kabinet prý nemá alternativu

25.08. 16:22

Bratislava - Politická krize na Slovensku by mohla být brzy zažehnána. Předsedové tří vládních stran se při dnešním jednání shodli, že současný kabinet nemá alternativu. Řekl to premiér a předseda Směru-SD Robert Fico.

Koaliční krize na ochromila jednání slovenské vlády

23.08. 17:01

Bratislava - Koaliční krizi na Slovensku se dosud nepodařilo překonat. Místo pravidelného zasedání vlády dnes ministři rozhodovali pouze o jednom bodu "per rollam", tedy formou oběžníku.

Krize slovenské vlády pokračuje: Jednání lídrů stran bylo opět odloženo

15.08. 11:57

Bratislava - Dnes se mělo konat další kolo jednání předáků slovenských vládních stran ohledně řešení krize v koalici, nakonec z něj sešlo.

Eura se bát nemusíme, podívejte se na Slovensko, radí Hamáček

02.06. 16:33

Bratislava - Předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček se dnes v Bratislavě setkal se svým slovenským kolegou Andrejem Dankem. Češi se podle Hamáčka ohledně zavedení eura nemají čeho bát.

Fico si stěžuje na Kisku: Prezident jde mezi studenty a na mě nadává, útočí na mě

04.04. 17:07

Bratislava - Vztahy mezi slovenským prezidentem Andrejem Kiskou a vládou premiéra Roberta Fica nikdy nebyly příliš dobré, nyní se však spory vyostřily.

Slovenský ministr obrany dostává frčky podezřele rychle, upozornila média

23.01. 16:49

Bratislava - Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš loni na podzim potichu povýšil šéfa parlamentu a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka z desátníka na kapitána v záloze a své rozhodnutí měnit nehodlá. Danko podle médií sbírá hodnosti nezvykle rychle.

Blíží se na Slovensku předčasné volby? Objevily se nové spekulace

12.12. 17:43

Bratislava - Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko měl na společné schůzce s předsedou nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richardem Sulíkem hovořit o předčasných volbách. Premiér Robert Fico dnes v reakci na tuto informaci uvedl, že jeho vláda má dostatečně…

Fotogalerie