e-recepty

Léky, ilustrační foto

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept v zahraničí

Domov

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.

Ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři dostávat do konce roku

Domov

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Ilustrační fotografie.

Zdravotní sestry budou moci od ledna předepisovat některé pomůcky

Domov

Zdravotní sestry budou moci od příštího roku za určitých podmínek předepisovat některé zdravotnické prostředky, jako jsou obvazy, stahovací punčochy nebo pomůcky pro pacienty se střevními vývody a inkontinencí. Umožní jim to novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Lékaři

Ať se stará stát? Češi nechtějí platit za své zdraví

Domov

Výrazná většina lidí v Česku nadále odmítá poplatek u lékaře a za recept v lékárně, snížení počtu lůžek v nemocnicích a úbytek specializovaných pracovišť. Vzrostl souhlas s příplatkem na stravu a lůžko v nemocnici a postupně se zvyšuje podpora dělení zdravotní péče na standardní a placenou nadstandardní. Většina lidí ale stále příplatek na stravu ani placený nadstandard nechce. Vyplývá to z prosincového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Lékárny

E-recepty zdržují, stěžují si lékarníci

Domov

Praha - Lékárníci si stěžují na elektronické recepty. Podle nich zatím nepřinášejí proklamovanou úsporu zdravotní péče. Naopak je spíš zdržují od práce. Za první měsíc se vydalo 4,4 milionu eReceptů. Denně je to kolem 200.000. Asi pětinu receptů lékaři elektronicky nevydali.

Ilustrační foto

Pokuty za nevydání e-receptu letos lékařům nehrozí

Domov

Praha - Sněmovna dnes schválila vládní novelu, podle které letos nebudou lékařům hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Normu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

lékaři

Sněmovna zamítla odklad e-receptů

Domov

Praha - Sněmovna dnes hned v úvodním kole zamítla senátní snahu o dvouletý odklad zavedení povinných elektronických receptů na léky. Současný zákon předpokládá sankci za nevydání e-receptu až dva miliony korun.

Lékaři

Sedm tisíc lékařů stále není do e-Receptu zapojeno

Domov

Praha - Lékaři musí od 1. ledna povinně ukládat data o každém vydaném receptu na léky na centrální úložiště. Pacientům mohou kromě vytištěného papírového receptu poslat recept také e-mailem nebo SMS zprávou na mobilní telefon.

Ilustrační foto

Domov

Lékaři odmítají erecepty, zvažují i trestní oznámení

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby nová Sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného e-receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba také institut legislativní nouze. Mnoho lékařů, zejména těch starších, kvůli e-receptům skončí a není za ně náhrada, varoval už v sobotu na sjezdu ČLK její prezident Milan Kubek.

Lékárny

Odchod soudkyně protáhne spor o autorství eReceptů

Domov

Praha - Rozsudek ve sporu ohledně e-receptů padne nejdříve za rok. Soudkyně Dagmar Stamidisová, která o žalobě firmy Tronevia na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozhoduje, totiž odchází k jinému soudu.

Lékaři

Šmejdi se zaměřili na doktory: SÚKL varuje před firmami, které nabízejí připojení k eReceptu

Domov

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v terénu zachytil informace o činnosti osoby či osob vydávajících se za pracovníky SÚKL, kteří telefonicky kontaktují potencionální zájemce o zajištění přístupu k Centrálnímu úložišti elektronických receptů (CÚER) a jménem SÚKL vyžadují sdělení jejich osobních údajů a vyžadují též poplatky ve výši několika tisíc korun za vyřízení žádosti a samotné připojení k CÚER. Podle Zdravotnického deníku podal ústav trestní oznámení.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy