Erik Eštu

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Český terorista Eštu: Soud zmírnil podmínku vojákovi za boje na Ukrajině

Domov

Odvolací pražský vrchní soud dnes zmírnil podmíněný trest vojákovi Eriku Eštuovi, který čelil obžalobě z účasti v bojích na Ukrajině. Za službu v cizích ozbrojených silách ho potrestal dvouletou podmínkou s tříletým odkladem. Krajský soud v Pardubicích muži v květnu nepravomocně uložil tři roky podmíněně za účast na organizované zločinecké skupině, podle odvolacího senátu však nepoužil přesnou právní kvalifikaci.

soudy

Český voják Eštu souzený kvůli účasti v bojích na Ukrajině dostal podmínku

Domov

Český voják Erik Eštu obžalovaný z terorismu za účast v bojích na Ukrajině dnes dostal u pardubického soudu podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky. Soud mu také odňal vojenskou hodnost. To jej degradovalo na vojína, což prakticky znamená konec jeho angažmá v české armádě. Podle obžaloby se Eštu v roce 2015 vydal na Ukrajinu a účastnil se tam bojů na straně státu ovládaného proruskými separatisty. Eštu obvinění odmítal a tvrdil, že své zážitky zveličoval. Rozsudek není pravomocný, strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy