fake news

Noviny, ilutrační foto

Fake news v Česku? Podle průzkumu s nimi má zkušenost třetina obyvatel

Domov

Zkušenost s dezinformačními weby a tzv. fake news má více než polovina obyvatel ČR. Meziročně se počet lidí, kteří se s dezinformacemi na internetu setkali, zvýšil o sedm procentních bodů na 55 procent. Lidem částečně splývají bulvární a dezinformační weby - za dezinformační považují například web deníku Blesk, dále Parlamentními listy, Facebook, Aeronet a českou mutaci ruského zpravodajství Sputnik News. Na nedůvěryhodnost on-line média podle občanů ukazuje mimo jiné to, že není znám jeho majitel a šéfredaktor a pod články není podepsán autor. Vyplynulo to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro Nadační fond nezávislé žurnalistiky. ČTK má jeho výsledky k dispozici.

EU

EU objevila Ameriku? Její boj s fake news nikam nevede

Svět

Komentář Petra Šulky – Fake news a dezinformace jsou témata, která je pro mnohé politiky doslova noční můrou. Není tedy divu, že se jím zabývá i Evropská unie. Zpráva Evropské komise Boj proti dezinformacím na internetu: evropský přístup je velmi zajímavé čtení. I přesto že se pokouší být EU v tomto směru moderní a inovativní, po jeho přečtení zjistíme, že nic nového neobjevila.

Moskva

Můžou ruští trollové za šíření spalniček?

Svět

Ruští trollové mohli podle výzkumníků neúmyslně napomoci rozšíření spalniček, s nímž se Evropa i Spojené státy nadále potýkají. Odborníci se nyní snaží přijít na to, jak by se dal rozsah jejich vlivu zjistit.

Facebook, sociální sítě

Svět

Expert varuje: Definice fake news je přežitek. Dezinformační taktika se změnila

Politici v Evropské unii i ve Spojených státech v poslední době předkládají návrhy na boj proti dezinformacím, jejich snahy ale narážejí na nepříjemnou skutečnost: obchodníci s manipulativním obsahem jsou díky novým metodám stále o krok napřed. Neznamená to ale, že globální reakce na rozmach dezinformačních kampaní byla jen ztrátou času.

Ilustrační fotografie

Neustálý příval dezinformací? Ruské trollí farmy nikdy nespí, jejich dosah je obrovský

Svět

Sankt Petěrburg/Washington, D. C. - Když narazíte na články, na nově založeném mediálním serveru USAReally.com, může se vám zpočátku zdát, že jste dostali na typický podvodný web, který pouze vykrádá zprávy z jiných solidnějších zdrojů, a vydává je za své. Ti pozornější si ale všimnou ještě důležitější věci, a to absence jakýchkoli reklam a inzerátů, které by je podporovaly. O tom, kdo tyto pochybné servery, financuje, se pokusil informovat server Bellingcat.com

Ruský internet

Ukrajina blokuje weby dalších ruských médií

Svět

Kyjev - Ukrajina zablokovala webové produkty ruské mediální skupiny Rossija Segodňa a agentury RIA Novosti Ukrajina. Informaci dnes zveřejnil úřad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ukrajinští poskytovatelé internetu jsou v důsledku nových sankčních opatření povinni znemožnit uživatelský přístup ke stránkám postižených subjektů.

sociální sítě

Svět

Musk vytáhl do dalšího boje, chce bojovat proti fake news

New York - Americký podnikatel Elon Musk se chce zapojit do boje proti smyšleným zprávám a hodlá otevřít webový portál hodnotící pravdivost zpráv a poctivou práci jejich autorů i vydavatelů. Napsal to ve středu na twitteru. Uvažuje prý o tom, že svůj web nazve ruským slovem Pravda.

Facebook, sociální sítě

Facebook vytáhl do boje proti dezinformacím

Svět

San Francisco - Společnost Facebook dnes poodhalila svou strategii boje proti falešným zprávám, jejíž součástí má být také nová kampaň o mediální gramotnosti s radami pro identifikaci nepravdivých sdělení.

Ilustrační foto

ČR se připojila k boji proti dezinformacím

Domov

Helsinky - Česko se připojilo k činnosti evropského centra pro boj s hybridními hrozbami sídlícího v Helsinkách. Předseda české vlády v demisi Andrej Babiš to dnes oznámil na tiskové konferenci po jednání se svým finským protějškem Juhou Sipiläem. Centrum funguje od roku 2017 a metodami ochrany před netradičními způsoby boje se v něm zabývají odborníci z řady evropských států i USA. Česko je 16. státem, který se k činnosti instituce připojí.

Facebook

Boj proti trollům: Facebook za tři měsíce smazal 866 milionů závadných příspěvků

Svět

San Francisco - Společnost Facebook v úterý vůbec poprvé zveřejnila konkrétní čísla týkající se boje proti problémovým příspěvkům a falešným účtům na své sociální síti. Podle zprávy o vymáhání komunitních standardů odstranil facebook za první tři měsíce roku 2018 téměř 866 milionů příspěvků a 583 milionů falešných účtů.

Evropská unie, ilustrační foto

Svět

EU chce bojovat proti fake news, chce síť nezávislých ověřovatelů zpráv

Brusel - Evropská komise dnes v rámci boje proti falešným zprávám na internetu navrhla vytvoření unijního kodexu pro nakládání s dezinformacemi. Chce také podpořit vznik evropské sítě nezávislých ověřovatelů zpráv a podniknout kroky, které mají povzbudit kvalitní žurnalistiku a šířit mediální gramotnost. Své návrhy dnes komise představila v Bruselu.

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.

Papež varoval svět před "fake news" příběhem z Bible

Svět

Vatikán - Papež František dnes varoval před pokušením takzvaných "fake news", tedy falešných zpráv a dezinformací. Zmínil v této souvislosti biblický příběh o hadovi, který lživými argumenty zlákal Evu v ráji, aby ochutnala zakázané ovoce.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy