Články k tématu: Gülen, Fethullah (turecký duchovní)

Turecko žádá Švédsko a Finsko, aby vydaly 33 osob s vazbami na Kurdy a Gülena

Aktualizovali jsme 29.6.2022, 15:52, 29.06. 12:07

Turecko dnes požádalo Švédsko a Finsko o vydání 33 osob, které Ankara podezřívá z terorismu kvůli údajným vazbám na Kurdskou stranu pracujících (PKK) a organizaci klerika Fetullaha Gülena. Stalo se tak den poté, co Turecko podpisem společného memoranda upustilo od svých předchozích výhrad vůči…

Turecká tajná služba chtěla unést z Mongolska stoupence Gülena

29.07. 18:24

Ulánbátar/Ankara - Turecká tajná služba se zřejmě pokusila unést z Mongolska tureckého učitele Veysela Akçaye. Ten žije v Mongolsku už 24 let a je spojován s hnutím duchovního Fethullaha Gülena.

Turci zatkli dalších 65 lidí kvůli puči z předloňska

10.05. 11:11

Ankara - Turecká policie dnes zadržela dalších 65 lidí kvůli jejich údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož příznivce Ankara viní z předloňského pokusu o převrat. Úřady vydaly zatykače na celkem 96 osob, z nichž 91 slouží ve vojenském letectvu, informovala agentura Reuters.

reklama

Řecko podle Turecka poskytuje úkryt Gülenovým stoupencům

20.04. 20:45

Ankara - Řecko poskytuje bezpečný úkryt stoupencům duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování předloňského pokusu o puč. Prohlásil to dnes turecký premiér Binali Yildirim, podle něhož Turci podezřelí z napojení na Gülena začínají vnímat sousední zemi jako bezpečné útočiště.…

Za vše může Gülen? Turecko nařídilo zatýkání kvůli vraždě ruského velvyslance

02.04. 15:41

Ankara - V souvislosti s vraždou ruského velvyslance Andreje Karlova, která se stala v prosinci 2016, vydalo dnes Turecko zatykače na osm lidí včetně duchovního Fethulláha Gülena. Prý spáchání činu nařídili.

Bývalý Trumpův poradce Flynn prý mohl předat Gülena Turecku

10.11. 20:21

Washington - Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn dostal nabídku, aby za 15 milionů dolarů (329 milionů korun) vydal Turecku islámského duchovního Fethullaha Gülena.

Turecko se zbláznilo? Gülena viní skoro ze všeho, i spolupráce s CIA

01.06. 15:42

Ankara - Turecké vládní agentury si navzájem konkurují a snaží se co nejhorlivěji obvinit islámského duchovního Fethullaha Gülena z toho, že se pokouší zasít chaos v celé infrastruktuře Turecka. Zatím poslední obvinění pochází od Národní zpravodajské agentury (MIT), která vydala zprávu, podle níž…

Ankara jde po stoupencích Gülena, úřady vydaly dalších 200 zatykačů

24.05. 16:47

Ankara - Turecké úřady vydaly příkaz k zadržení zhruba 140 pracovníků městského zastupitelstva v hlavním městě Ankaře a dvou ministerstvech. Ankara již včera vydala 69 zatykačů na pracovníky kontrolního telekomunikačního úřadu a orgánu pro dohled nad kapitálovými trhy. Následně policie vyhlásila…

Erdogan chystá nový pokus dostat od USA Gülena

06.05. 14:40

Ankara - Turecká vláda se po zmařeném pokusu o převrat znovu chystá přimět USA k vydání duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za hlavního strůjce loňského puče.

Trumpův exporadce Flynn domlouval vydání Gülena Turecku

26.03. 18:11

New York - Bezpečnostní exporadce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn jako člen volebního štábu jednal s členy turecké vlády o možnostech, jak předat Turecku islámského duchovního Fethullaha Gülena.

Zosnoval Gülen puč v Turecku? Šéf německé rozvědky obvinění Ankary nevěří

19.03. 13:37

Berlín - Turecko obviňuje duchovního Fethullah Gülena, který žije v exilu ve Spojených státech, že zorganizoval neúspěšný převrat z loňského 15. července. Šéf německé Spolkové zpravodajské služby (BND) Bruno Kahl tvrzení Ankary nevěří. Nezdá se mu ale ani teorie, že za pučem stál turecký prezident…

Turecká policie zadržela představitele mediálního holdingu Dogan, prý byli napojeni na Gülena

05.01. 15:55

Ankara - V souvislosti s červencovým zmařeným pokusem o puč zadržela dnes turecká policie dva zaměstnance holdingu Dogan, který vlastní noviny Hürriyet, tiskovou agenturu Dogan a televizní stanici CNN Türk.

Erdogan tvrdí, že za vraždou ruského velvyslance stojí Gülenovi lidé

21.12. 20:40

Ankara - Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí Gülenovo hnutí. Zopakoval tak to, co již uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

Za vraždou ruského velvyslance stojí Gülen, tvrdí Turecko, žádá USA o jeho vydání

21.12. 08:57

Ankara - Turecko je přesvědčeno, že za pondělní vraždou ruského velvyslance v Ankaře stojí hnutí Fethullaha Gülena. Tento duchovní, který žije v exilu v USA, je už obviňován z pokusu o červencový puč. Ankara žádá po Washingtonu jeho vydání.

Stojí za atentátem v Turecku Gülen? Objevila se nová teorie

19.12. 23:46

Ankara – Člen vládnoucí turecké strany tvrdí, že za útokem na ruského vyslance Andreje Karlova stojí lidé z okolí duchovního Fethullaha Gülena. Jeho slova cituje server Al Jazeera. Gülena viní turecký prezident Recep Tayyp Erdogan i z nedávného pokusu o převrat v zemi.

Čistky v Turecku: O práci přišlo 10 tisíc lidí, údajně měli vazby na duchovního Gülena

30.10. 10:33

Ankara - Turecko odvolalo z funkcí více přes 10 tisíc státních zaměstnanců. Jsou podezřelí z udržování kontaktů s duchovním Fethullahem Gülenem, kterého Ankara považuje za strůjce červencového pokusu o převrat v zemi.

Čistka v Turecku se dotkla 255 firem, prý měly vazby na duchovního Gülena

06.10. 12:13

Ankara - Popřevratové čistky v Turecku se dotkly také desítek firem. Stát jejich majitek zkonfiskoval se zdůvodněním, že mají vazby na duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara podezřívá ze zosnování červencového převratu.

Bratr duchovního Gülena byl zadržen tureckými úřady, někdo ho udal

02.10. 14:43

Ankara - Turecká policie zatkla Kutbettina Gülena, bratra islámského duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara podezřívá ze zosnování červencového puče.

Za pučem v Turecku stojí Erdogan, je přesvědčen Gülen

23.09. 09:18

Ankara - Islámský duchovní Fethullah Gülen žijící v americkém exilu v rozhovoru pro agenturu AP otevřeně obvinil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ze zosnování červencového pokusu o převrat.

Turecko postoupilo USA oficiální žádost o zatčení duchovního Gülena

13.09. 11:28

Istanbul - Turecko oficiálně požádalo Spojené státy o zatčení Fethullaha Gülena. Ankara ho už delší dobu podezírá, že se snaží svrhnout režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Islámský duchovní údajně stál za nezdařeným pokusem o puč z 15. července.

Turecká válka proti Gülenovi se šíří i do Afriky. Zavřete jeho školy, žádá Erdogan

30.08. 16:18

Ankara - Tažení proti Fethullahu Gülenovi, kterého prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje ze zosnování puče, překrořilo hranice Turecka. Ankara požaduje, aby africké země uzavřely školy spojené s islámským duchovním.

Turecko nařídilo zatknout diplomaty kvůli vazbám na Gülena

27.08. 11:26

Istanbul - Soud v Turecku dnes nařídil zatknout tři bývalé vysoce postavené diplomaty, včetně poradce bývalého prezidenta Abdullaha Güla.

Washington má na stole oficiální žádost o vydání Gülena do Turecka

23.08. 22:19

Washington – USA oficiálně obdržely žádost Ankary o vydání duchovního Fethullaha Gülena. Potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner.

Turecko tlačí na Washington kvůli vydání duchovního Gülena

Aktualizovali jsme 21.8.2016, 04:50, 20.08. 14:18

Istanbul – Americké úřady by měly urychlit vydání duchovního Fethullaha Gülena do Turecka. Před zahraničními novináři k tomu vyzval turecký premiér Binali Yildirim.

Fotogalerie