Články k tématu: James Mattis (ministr obrany USA)

Spojené státy čelí bezprecedentní hrozbě, tvrdí profesor

Aktualizovali jsme 27.12.2018, 22:05, 25.12. 15:43

Americký ministr obrany James Mattis odstoupil v mimořádně nešťastný moment v dějinách zahraniční politiky USA, konstatuje historik a politolog Julian Zelizer. Profesor z prestižní Princeton University v komentáři pro server CNN připomíná, že Mattisova rezignace přichází v reakci na překvapivé…

Pentagon v pozoru: Putin se stále snaží podkopat demokracii v USA, varuje Mattis

02.12. 16:38

Rusko se pokoušelo ovlivnit listopadové americké kongresové volby a nadále se snaží podkopat demokratické procesy, které jsou ale Spojené státy připraveny hájit. Na Reaganově obranném fóru v Kalifornii to prohlásil americký ministr obrany James Mattis, uvedla televize CNN.

Babiš se v Praze sešel s americkým ministrem obrany Mattisem

28.10. 17:03

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijal na úřadu vlády amerického ministra obrany Jamese Mattise. Čeká je zhruba hodinové jednání, na kterém by měli hovořit o dnešním 100. výročí vzniku Československa, vzájemných vztazích, strategickém dialogu Česka a Spojených států a obranné a hospodářské spolupráci,…

reklama

Mattis odmítl spekulace o rezignaci, Trump jej pravidelně kritizuje

16.10. 13:12

Americký ministr obrany James Mattis dnes ujistil, že zůstává součástí týmu prezidenta Donalda Trumpa. Ten v nedělním rozhovoru s televizí CBS News nevyloučil, že Mattis je na odchodu a svého ministra označil za spíše demokrata.

Prahu navštíví šéf Pentagonu: 28. října se zúčastní vojenské přehlídky

16.10. 09:54

Na vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa přijede 28. října do Prahy americký ministr obrany James Mattis. Program několikahodinové návštěvy šéfa Pentagonu se ještě upravuje. Mattis navštíví kromě Česka také některé další evropské země.

Trump připustil, že by Mattis mohl rezignovat

14.10. 18:10

Americký republikánský prezident Donald Trump neví, zda se ministr obrany James Mattis chystá rezignovat. V rozhovoru s televizí CBS News nicméně připustil, že šéf Pentagonu možná odchod plánuje, a dodal, že generála Mattise považuje spíše za demokrata.

Mattis dnes dorazil na neohlášenou návštěvu Afghánistánu. Důvodem je Taliban

07.09. 09:25

Kábul - Americký ministr obrany James Mattis dnes dorazil na neohlášenou návštěvu Afghánistánu, kde v posledních měsících zesílilo radikální hnutí Tálibán své útoky proti aliančním jednotkám. Mattis se setká s novým velitelem sil NATO Austinem Millerem a bude probírat možnosti zahájení mírových…

Kdo je autorem článku proti Trumpovi? První "podezřelí" se od něj distancovali

06.09. 20:45

Washington - Anonymní článek v americkém deníku The New York Times (NYT), ve kterém údajný blízký spolupracovník prezidenta USA Donalda Trumpa popisuje, jak část Bílého domu hlavu státu všelijak usměrňuje a obchází, vyvolal ve Washingtonu doslova hon na autora. Snaha co nejdříve zjistit jméno…

Mattis uklidňuje spojence: USA plně podporují Severoatlantickou alianci

12.07. 20:21

Brusel - Americký ministr obrany Jim Mattis dnes ujistil, že Spojené státy plně podporují Severoatlantickou alianci. Uvedl to dnes po skončení dvoudenního summitu NATO.

Mattis ujistil Japonsko že spojenectví s USA trvá navzdory dění na Korejském poloostrově

29.06. 09:34

Tokio - Japonsko, které na svém území hostí 50.000 amerických vojáků a také americké válečné lodě, považuje Spojené státy za nedílnou součást své bezpečnosti. Šéf Pentagonu James Mattis, který dnes přicestoval do Tokio, ujistil, že spojenectví mezi USA a Japonskem trvá navzdory dění na Korejském…

Šéf Pentagonu Mattis navštíví Peking, nedávno obvinil Čínu ze zastrašování

24.06. 09:55

Washington - Šéf Pentagonu Jim Mattis příští týden zavítá do Pekingu, americko-čínské vztahy přitom nejsou v současnosti právě nejlepší. Vedle obchodní války mají USA a Čína spor ohledně prodeje amerických zbraní na Tchaj-wan a kvůli čínské militarizaci ostrovů v Jihočínském moři, píše agentura AP.

Konec sankcí proti KLDR? Mattis prozradil, kdy k tomu dojde

03.06. 09:34

Singapur - Mezinárodní sankce uvalené na Severní Koreu mohou být zrušeny až poté, co Pchjongjang učiní "nezvratné kroky" k jadernému odzbrojení. Na bezpečnostním fóru Šangri-la v Singapuru to dnes řekl americký ministr obrany Jim Mattis.

Nová hrozba? Čína se snaží zastrašovat okolní státy

02.06. 09:54

Singapur - Militarizací ostrovů v Jihočínském moři se Čína snaží zastrašovat a vytvářet nátlak na ostatní země regionu. Na bezpečnostním fóru Šangri-la v Singapuru to dnes řekl americký ministr obrany Jim Mattis.

Útok proti Sýrii byl tvrdší než ten loňský. NATO vyjádřilo podporu intervenci Západu

14.04. 08:46

Damašek/Moskva/Brusel/Washington - Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že rakety odpálené námořními a leteckými silami USA, Francie a Británie nezasáhly žádnou ze dvou ruských základen Tartús a Hmímím v Sýrii. NATO vyjádřilo podporu intervenci Západu v Sýrii.

Úder na Sýrii? USA zatím nerozhodly, tvrdí Mattis. Trump ale tvrdí něco jiného

12.04. 21:42

Washington - USA zatím ohledně případného úderu na Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku na město Dúmá nerozhodly. Podle agentury Reuters to dnes v Kongresu ministr obrany James Mattis.

Mattis uklidňuje: USA nechtějí podněcovat další eskalaci ohledně Sýrie

12.04. 19:44

Washington – Šéf Pentagonu James Mattis dnes podle agentury Reuters řekl, že Spojené státy nechtějí ohledně Sýrie podněcovat další eskalaci, která by se vymkla kontrole. 

Šéf Pentagonu Mattis váhá s úderem na Sýrii

11.04. 13:55

Washington - Americký ministr obrany Jim Mattis není jednoznačně pro vojenskou operaci proti Sýrii, kterou plánuje prezident Donald Trump. Ačkoli se uvádí, že USA jsou připraveni podpořit spojenci jako Francie a Británie, britská premiérka Therasa Mayová váhá.

Tálibán projevil zájem o jednání s vládnou, Mattis letí do Afghánistánu

13.03. 09:28

Kábul - Tálibán projevil zájem o jednání s Kábulem, které by mohlo ukončit šestnáct let trvající válku v zemi. Při cestě na předem neohlášenou návštěvu Afghánistánu to dnes řekl šéf Pentagonu Jim Mattis.

Evropští spojenci uznali, že obrana je výhradně věcí NATO, uvádí Mattis

15.02. 18:00

Brusel - Šéf Pentagonu James Mattis dnes přijel do sídla NATO v Bruselu. Evropští spojenci podle něj uznali, že společná obrana je úkolem výhradně Severoatlantické aliance.

Nová obranná strategie USA? Pentagon se zaměřil na Rusko a Čínu

19.01. 19:39

Washington - Americký ministr obrany Jim Mattis oznámil, že jádrem nové obranné strategie Spojených států již není boj s terorismem. Naopak se bude snažit o vytvoření protiváhy velmocenským ambicím Ruska a Číny.

Washington chce do Sýrie poslat diplomaty, oznámil Mattis

29.12. 19:53

Washington – Spojené státy by měly v Sýrii zvýšit počet svých diplomatů a dodavatelů. Prohlásil to dnes americký ministr obrany James Mattis. USA svého velvyslance z Damašku odvolaly v roce 2011, na začátku tamního konfliktu.

Mattis vynechal tradiční cestu za vojáky v cizině, o svých cestách se prý nebude bavit

29.12. 18:04

Washington – Šéf Pentagonu Jim Mattis opomenul tradiční prosincové setkání s americkými vojáky nasazenými ve válečných zónách. Jak připomněla agentura AP, je to teprve podruhé od teroristických útoků v roce 2001, co americký ministr zahraničí neodjel o svátcích povzbudit a poděkovat vojsku v cizině.

Šéf Pentagonu navštívil Guantánamo, věznici se ale vyhnul

21.12. 17:59

Guantánamo - Americký ministr obrany James Mattis dnes navštívil americkou vojenskou základnu Guantánamo na Kubě. Pozdravil vojáky před vánočními svátky, avšak o otázce zadržování osob v místní věznici nemluvil.

Rusko porušilo dohodu o likvidaci raket, varuje šéf Pentagonu

09.11. 16:45

Brusel - Rusko porušilo dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Tvrdí to americký ministr obrany James Mattis, který přijel do Bruselu na poradu se svými spojenci ze Severoatlantické aliance.

Fotogalerie